UN: Policijska ubojstva u SAD-u podsjećaju na linč

FaH

Policijska ubojstva crnaca u SAD-u podsjećaju na linč i vlada mora učiniti puno više da bi ih zaštitila, objavila je u petak radna skupina o čijem će izvješću raspravljati Vijeće za ljudska prava UN-a.

Ta oštra kritika, kojom se suvremeno postupanje policije uspoređuje s ubojstvima crnaca u 19. i 20. stoljeću, dolazi u vrijeme novog vala rasnih napetosti u SAD-u.

Ovoga su tjedna u Charlotteu u Sjevernoj Karolini izbili nasilni prosvjedi nakon što je crni policajac ubio crnca Keitha Scotta. U petak se bijela policajka koja je upucala nenaoružanog crnca predala vlastima u Tulsi u saveznoj državi Oklahomi.

“Najnovina policijska ubojstva i traume koju izazivaju podsjećaju na ranije rasističke linčeve””, stoji u izvješću UN-ove radne skupine stručnjaka za ljude afričkog podrijetla.

Većina žrtava linča ubijena je vješanjem. U izvješću neprofitne organizacije Inicijative za jednaku pravdu iz 2015. navodi se da je 3.959 crnaca ubijeno u “rasističkim linčevima” u nekoliko južnih država od 1877. do 1950.

Izvješće UN-a temelji se na posjeti SAD-u u siječnju ove godine peteročlane skupine kojom predsjeda filipinski profesor prava Ricardo A. Sunga III.

Komentiraj