UN-OVA ISTRAŽITELJICA: Saudijskog princa treba istražiti zbog ubojstva novinara

Stručnjakinja Ujedinjenih naroda Agnes Callamard u srijedu je izjavila kako su saudijski princ Mohammed bin Salman i drugi visokopozicionirani dužnosnici osobno odgovorni za smrt novinara Jamala Khashoggija, javlja BBC.

U izvješću Callamard navodi kako dokazi traže daljnju istragu neovisnog i nepristranog međunarodnog tijela. Podsjetimo, Khashoggija su u saudijskom konzulatu u Istanbulu ubili saudijski agenti. Saudijske vlasti tvrde kako agenti nisu djelovali prema naredbama princa Mohammeda.

Saudijska Arabija na optuženičku je klupu smjestila jedanaestoro neidentificiranih osoba. Suđenje se odvija iza zatvorenih vrata. Za pet optuženika traži se smtrna kazna.

Ipak, Callamard kaže kako to suđenje ne zadovoljava međunarodne proceduralne standarde te poziva na okončanje postupka.

Khashoggi je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu 2. listopada prošle godine, ali iz njega nikada nije izašao. U prvoj izjavi dva dana kasnije Sadijska Arabija navela je kako je Khashoggi nestao nakon što je napustio konzulat. Tek 20. listopada Saudijska je Arabija prvi put priznala kako je novinar mrtav, ali kazali su kako je umro tijekom tučnjave.

Nekoliko dana kasnije, pak, kažu kako su ga ubili ‘odmetnici’. Na snimci nadzornih kamera prilikom izlaska iz konzulata ‘ulovljen’ je Khashoggijev dvojnik u odjeći ubijenig novinara.

Khashoggijevi posmrtni ostaci nisu pronađeni, no Callamard je ranije rekla kako je uz tim forenzičkih i pravnih stručnjaka imala pristup dijelovima “zastrašujućih i jezivih audio zapisa” njegovog ubojstva koje je priskrbila turska obavještajna agencija.

Komentiraj