epa

UN-OV IZASLANIK: “Prestravljen sam okrutnostima mađarskih vlasti”

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeid Ra’ad Al Hussein je u četvrtak kritizirao šokantne postupke mađarskih vlasti u izbjegličkoj krizi, ustvrdivši da se radi o politici obilježenoj “ksenofobijom i neprijateljstvom prema muslimanima”.

“Prestravljen sam okrutnostima i nekim slučajevima ilegalnih akcija mađarskih vlasti. Neki od tih postupaka predstavljaju jasna kršenja međunarodnih zakona”, rekao je Zeid u priopćenju objavljenom u Ženevi.

“Snimke žena i male djece koje napadu suzavcem i vodenim topovima na mađarskoj granici su zaista šokantne”, rekao je Zeid.

Sukobi izbjeglica i snaga reda su izbili u srijedu s mađarske strane granice sa Srbijom, kada je policija upotrijebila vodene topove i suzavac protiv izbjeglica koji su na njih bacali kamenje.

To su prvi sukobi nakon što je Budimpešta u noći između ponedjeljka i utorka zatvorila svoju granicu sa Srbijom.

Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda je rekao da traženje azila nije zločin, kao ni ilegalni ulazak u neku zemlju. On je istaknuo da ga zabrinjavaju opetovani neuspjesi Europske unije da dogovori akcije u odgovoru na krizu u Mađarskoj i drugdje.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je u srijedu ocijenio neprihvatljivim postupanje mađarske policije prema izbjeglicama.

Komentiraj