Mirovni pregovori u svrhu okončanja rata u Jemenu trebaju početi u četvrtak u Kuvajtu, objavio je UN u srijedu nakon odluke pobunjenika da se ipak pridruže pregovorima koji su bojkotirali u ponedjeljak za kada su bili planirani.

U srijedu su šijitski pobunjenici Huti rekli da su pristali sudjelovati u pregovorima pošto su dobili jamstva UN-a o poštivanju primirja koje je stupilo na snagu 11. travnja u toj zemlji koja je dulje od godine dana u ratu.

“Mirovni pregovori u Jemenu će početi u četvrtak u Kuvajtu pod okriljem UN-a”, objavio je u New Yorku glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric. “Izaslanstva će se usredotočiti na primjenu rezolucije 2216”, dodao je.

Ta rezolucija obvezuje Hutije da napuste teritorije koje su zauzeli, među kojima i glavni grad Sanu, u velikoj ofenzivi pokrenutoj iz njihova uporišta na sjeveru u srpnju 2014.

Saudijska Arabija i dio saveznica u Arapskom zaljevu pokrenule su intervenciju 26. ožujka 2015. kako bi pomogli jemenskoj vladi nakon što su je Huti i snage odane bivšem predsjedniku Aliju Abdulahu Salehu  otjerali u egzil.

Prijašnji pregovori pod pokroviteljstvom UN-a u lipnju i prosincu nisu uspjeli okončati rat u kojemu je ubijeno oko 6.200 ljudi.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakŠpanjolska: Atletico dostigao Barcelonu
Sljedeći članakLiverpool ‘razbio’ Everton, pobjeda West Hama
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.