Međunarodna zajednica zaboravila je afganistanske izbjeglice sve dok prošle godine nije izbila migrantska kriza u Europi, rekao je u subotu u Teheranu visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Filippo Grandi.

On je u petak, uoči Svjetskog dana izbjeglica 20. lipnja, započeo prvu regionalnu turneju. Ona će biti fokusirana na izbjeglice iz Afganistana, rekao je u Iranu, zemlji koja ih je primila više o tri milijuna.

“Odlučio sam, prve godine kao visoki povjerenik, staviti naglasak na tešku i neriješenu situaciju afganistanskih izbjeglica”, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare s iranskim ministrom unutarnjih poslova Hoseinom Zolfagarijem.

“Međunarodna zajednica je, nažalost, zaboravila afganistanske izbjeglice. Tek kad su počeli dolaziti u Europu s drugim izbjeglicama međunarodna zajednica se odjednom sjetila da oni postoje”, rekao je UN-ov dužnosnik.

Grandi je pozvao na potporu iranskim programima pomoći jer “što manje pomažemo, više će oni potražiti svoju sreću drugdje”.

“To smo vidjeli prošle godine kada su stotine tisuća Afganistanaca krenuli na put prema Europi”, rekao je Grandi koji je pohvalio napore Irana, primjerice ukaz iz 2015. iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija koji je omogućio svoj afganistanskoj djeci da idu u školu.

Komentiraj