UN: IS u Mosulu drži 100.000 civila kao ljudski štit

Nacional

Ujedinjeni narodi su u petak ocijenili da džihadisti skupine Islamske države (IS) drže više od 100.000 iračkih civila u staroj gradskoj jezgri u Mosulu, na sjeveru zemlje, koji iračke snage pokušavaju osloboditi.

“Više od 100.000 civila još su možda u staroj gradskoj jezgri … Oni uglavnom služe kao ljudski štit”, rekao je predstavnik UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice u Iraku, Bruno Geddo, na tiskovnoj konferenciji u Ženevi.

Iračke snage nastavljaju borbe za oslobađanje mosulskog starog grada iz ruku IS-a, što je strateška i teška vojna zadaća.

Mosulski stari grad, na zapadnoj obali rijeke Tigrisa koji dijeli grad popola, splet je gusto naseljenih uličica po kojima se ne mogu kretati oklopna vozila i gdje bi uporaba teškog oružja bila pogubna za civile.

Geddo je rekao da je IS zarobio civile izvan Mosula i nasilu ih doveo u stari grad.

Ti civili, bez vode, hrane i struje, uhvaćeni u stupicu u mosulskoj staroj gradskoj jezgri, “žive u sve većoj neimaštini i teroru”, rekao je predstavnik UNHCR-a dodajući da snajperisti ubijaju sve koji pokušavaju napustiti područje pod kontrolom džihadista.

Iračke snage od sredine listopada vode ofenzivu za oslobađanje Mosula koji je IS zauzeo u lipnju 2014.

Od početka ofenzive iz Mosula su izbjegle 862.000 ljudi. U grad, uglavnom istočni dio, vratilo ih se 195.000, a 667.000 još živi u UN-ovim kampovima i u obiteljima koje su ih prihvatile.

Komentiraj