UN će Trumpovu odluku o Jeruzalemu proglasiti nevažećom

EPA/JIM LO SCALZO

Opća skupština UN-a u četvrtak je na posebnoj sjednici dluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o Jeruzalemu proglasila nevažećom. UN je glasovao o rezoluciji kojom se SAD poziva da povuče odluku o priznanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela. Sjednica je održana na zahtjev arapskih i muslimanskih zemalja.

Ujedinjeni su se narodi, sa 128 glasova za i 9 protiv, izjasnili za rezoluciju kojom poziva SAD da povuče odluku o priznanju Jeruzalema. Hrvatska je u glasovanju bila suzdržana, kao i još 32 države.

U nacrtu rezolucije koja je danas prihvaćena ističe se da se status Jeruzalema “mora riješiti pregovorima” te se izražava “duboko žaljenje zbog nedavnih odluka o Jeruzalemu”, ne spominjući izrijekom SAD.

U tekstu se usto ističe da “nijedna odluka i djelovanje kojima se žele promijeniti narav, status i demografska slika” Jeruzalema “nemaju pravnog učinka, ništavni su, nevažeći i moraju se poništiti”.

Nacrt rezolucije “poziva sve države da se suzdrže od otvaranja svojih diplomatskih misija u svetome gradu Jeruzalemu, u skladu s rezolucijom VS-a UN-a 478 iz 1980”. Rezolucija 478 određuje da je izraelska odluka iz 1980. ništavna i poziva sve države da veleposlanstva zadrže u Tel Avivu.

Godine 1980. Izrael je proglasio Jeruzalem svojim glavnim gradom te se u zapadnom Jeruzalemu nalazi sjedište predsjednika, premijera, parlamenta (Kneset) i gotovo sva ministarstva.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump ranije ovog mjeseca priznao je Jeruzalem kao glavni grad Izraela i rekao kako će početi proces preseljenja američkog veleposlanstva u taj grad, unatoč upozorenjima saveznika da bi taj potez mogao izazvati napetosti na Bliskom istoku.

Komentiraj