UN: Antonio Guterres obećao služiti najosjetljivijima

FaH

Portugalac Antonio Guterres, kojeg je u četvrtak podržalo Vijeće sigurnosti za funkciju glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, obećao je u četvrtak služiti najosjetljivijma, žrtvama sukoba i i terorizma.

Bivši portugalski premijer je u izjavi za novinare u Lisabonu izrazio nadu da će njegovo “općeprihvaćeno i brzo” imenovanje biti simbolično odnosno da će i Vijeće sigurnosti “djelovati jedinstveno i složno kako bi se brzo odgovorilo na strašne izazove našeg vremena”.

“Samo u dvije riječi mogu sažeti svoje današnje osjećaje, a to su poniznost i zahvalnost”, izjavio je.

Guterres je pozdravio transparentan i otvoren proces i zahvalio je članovima Vijeća sigurnosti na povjerenju koje su mu ukazali.

“Osjećam poniznost osobe suočene s ogromnim izazovima u svijetu u kojem vladaju jako ozbiljni problemi. Ali i poniznost zbog mogućnosti služenja najosjetljivijima, žrtavama sukoba i terorizma, žrtvama kršenja prava, siromaštva i nepravde u svijetu”, nabrojao je.

Guterres je također odao počast sadašnjem glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu te zatražio od svih zemalja članica da ga podrže u njegovim inicijativama posljednjih mjeseci njegova mandata.

Guterres je u četvrtak dobio jednoglasnu podršku 15 članica Vijeća sigurnosti za mjesto sljedećeg glavnog tajnika Ujedinjenih naroda.

Bivši premijer Portugala između 1995. i 2002., zatim visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (HCR) od 2005. do 2015. , bio je jasni favorit u svim glasanjima.

Njegovo imenovanje treba potvrditi Opća skupština UN-a, što je tek formalnost, prije nego preuzme dužnost 1. siječnja.

Komentiraj