UN: “Afganistan se suočava s kolapsom osnovnih službi, a uskoro će nestati i hrane. Potrebno je oko 600 milijuna dolara pomoći”

Afganistan se suočava s kolapsom osnovnih službi, a uskoro će nestati hrane i druge pomoći, upozorio je u utorak Ured Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA).

Glasnogovornik OCHA -e Jens Laerke rekao je na brifingu UN -a u Ženevi da je milijunima Afganistanaca potrebna pomoć u hrani i zdravstvena pomoć, pozivajući donatore da daju više uoči međunarodne konferencije o pomoći Afganistanu 13. rujna.

 

Situacija u Afganistanu je sve teža. Photo: EPA/STRINGER


Milijunima prijeti glad

Agencija je objavila hitan apel da je do kraja godine potrebno oko 600 milijuna dolara za podmirivanje humanitarnih potreba za 11 milijuna ljudi kojima prijete suša i glad.

“Osnovne usluge u Afganistanu propadaju, a hrane i druge pomoći za spašavanje uskoro će nestati”, rekao je. “Pozivamo međunarodne donatore da brzo i velikodušno podrže ovaj apel.”

Ove godine u Afganistanu je interno raseljeno više od pola milijuna ljudi, a talibani su zauzeli cijelu zemlju, što je kulminiralo zauzimanjem glavnoga grada Kabula 15. kolovoza.

Komentiraj