Najmanje je 55.000 ljudi od veljače prebjeglo iz Južnog Sudana u susjedni Sudan zbog oskudice u hrani i sukoba, što je u prosjeku oko tisuću na dan, priopćili su Ujedinjeni narodi.

Južni Sudan se 2011. odcijepio od Sudana i dvije godine poslije potonuo u krvav građanski rat u kojemu su izginuli desetci tisuća civila.

“Nastavlja se priljev Južnosudanaca u Istočni i Južni Darfur te u Kordofan, kamo je po podatcima humanitarnih organizacija od kraja siječnja pristiglo oko 55.000 ljudi”, navodi UN-ov Ured za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA) u tjednom izvješću.

Ovi novi izbjeglice bježe zbog “prehrambene nesigurnosti koja je rezultat oružanog sukoba i slabe ljetine”, ocijenila je OCHA.

Oko 44.000 Južnosudanaca došlo je na granicu sa sudanskom pokrajinom Darfurom koja je i sama zahvaćena nemirima.

Ovi podatci se mogu mijenjati, dodaje UN. Vjeruje se da je oko 222.000 stanovnika Južnog Sudana zatražilo utočište u Sudanu od početka građanskog rata prije dvije i pol godine, navodi UN.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.