Twitter

Umro ubojica Charles Manson

Charles Manson, zloglasni vođa kulta čijim članovima je naređivao da počine ubojstva, umro je u bolnici u 83. godini života, javlja BBC, pozivajući se na TMZ magazin.

Manson je hospitaliziran u bolnici Bakersfield ranije ovog mjeseca. U bolnici je bio i u siječnju kako bi bio operiran nakon intestinalnih lezija i unutarnjeg krvarenja, ali je ocijenjeno da je preslab te je vraćen u zatvor.

Manson je 1971. godine zbog ubojstava koje su počinili članovi njegova kulta osuđen na smrtnu kaznu koju je država Kalifornija ubrzo ukinula. Njegova kazna tada je preinačena na doživotnu zatvorsku kaznu.

Vijest o njegovoj smrti prvi je objavio TMZ magazin koji je citirao njegovu sestru Debru. Ona je izjavila kako su joj iz zatvora javili za njegovu smrt.

Manson je bio u zatvoru više od 40 godina. Osuđen je na smrt 1971. s četvero svojih sljedbenika zbog ubojstva sedmero osoba.

Prije nego što je kazna izvršena, država Kalifornija je ukinula smrtnu kaznu te je njegova kazna preinačena na doživotnu zatvorsku kaznu.

Manson je krajem 2014. zatražio dopuštenje da se oženi 26-godišnjom Afton Elaine Burton, do čega nije došlo. Godine 2012. uložio je posljednji od mnogih zahtjeva za prijevremenim oslobađanjem koji mu je odbijen.

Podsjetimo, Manson je vodio sektu Obitelj koja je po njegovu nalogu 8. kolovoza 1969. ubila glumicu Sharon Tate koja je bila trudna i četvero drugih ljudi koji su se u trenutku ubojstva našli u kući u koju je Tate živjela sa svojim suprugom Romanom Polanskim u blizini Beverly Hillsa.

Iduće večeri izmasakrirali su vlasnike dućana Lena i Rosemary La Biancu u Los Felizu, predgrađu Los Angelesa. Manson nije sudjelovao u ubojstvima, ali su izvršena po njegovu nalogu.

Manson je vjerovao kako će u Americi doći do “rata među rasama” iz kojeg će on izaći kao vođa novog društvenog poretka.

Uvjerio je svoje sljedbenike i kako je on reinkarnacija Isusa Krista i to, kako piše BBC, pomoću kombinacije urođene karizme i droga. Oko njega su se okupili njegovi sljedbenici, uglavnom mlade žene koje su izvršavale ubojstva koja im je naredio.

Tijekom služenja kazne Manson je bio sve samo ne uzoran zatvorenik. Prekršio je nekoliko zatvorskih pravila od posljednjeg saslušanja o puštanju na uvjetnu slobodu.

U nekoliko navrata kod njega su pronađeni oružje i mobilni telefoni, uz pomoć kojih je kontaktirao osobe u Kaliforniji, New Jerseyju i na Floridi.

Komentiraj