Umro je Titov omiljeni glumac iz „Bitke na Neretvi“

Njemačka filmska zvijezda Hardy Krüger umro je u 93. godini. Najpoznatiji je po ulogama u filmovima „Nedostižni most“  (A Bridge Too Far) u kojem je glumio sa Seanom Conneryjem, Geneom Hackmanom, Michaelom Caineom, Anthonyjem Hopkinsom i Robertom Redfordom, te „Divlje guske“ (The Wild Geese) sa Richardom Burtonom. Ipak, na području bivše Jugoslavije najpoznatiji je po ulozi SS pukovnika Kranzera u filmu „Bitka na Neretvi“ Veljka Bulajića iz 1969. godine.

Premijera filma održana je u Sarajevu a prisustvovali su joj glumačke zvijezde filma Orson Welles, Sergej Bondarčuk, Yul Brynner, Hardy Krüger, Ljubiša Samardžić, Silva Koščina i drugi. Premijeri je prisustvovao i predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito a priča kaže kako je na pitanje tko ga je impresionirao svojom ulogom u filmu odgovorio je kako je to Hardy Krüger kao nacistički pukovnik Kranzer. Na internetu se može naći i fotografija Krügera i Tita iz Sarajeva.

Hardy Krüger glumio je u brojnim filmovima s engleskog govornog područja, počeviš od filma „The One That Got Away“ iz 1957. godine. Od poznatiji filmova glumio je s Johnom Wayneom u komediji „Hatari!“ redatelja Howarda Hawksa kao i u filmu „The Flight of the Phoenix“ iz 1965. godine u kojem su glavne uloge imali James Stewart, Peter Finch i Ernest Borgnine. Deset godina kasnije glumio je kapetana Potzdorfa u filmu Stanleya Kubricka „Barry Lyndon“.

Smrt Hardyja Krügera potvrdio je njegov književni agent iz Hamburga Peter Kaefferlein s obzirom da se glumac posljednjih 30 godina posvetio pisanju knjiga. On je rekao kako je Krüger preminuo „iznenada i neočekivano“ u svom domu u Kaliforniji.

 

Komentiraj