Umro je poznati grčki skladatelj Mikis Theodorakis

Mikis Theodorakis, proslavljeni grčki skladatelj, najpoznatiji po glazbi iz filma ‘Grk Zorba’ iz 1964. godine, umro je u Ateni u 96. godini života.

Theodorakis je u Drugom svjetskom ratu bio član pokreta otpora i borio se protiv okupacije od strane nacista. Također je bio i među vodećim osobama koje su se protivili vojnoj vlasti u Grčkoj od 1967. do 1974. godine.

Film ‘Grk Zorba’ ispričao je priču o engleskom piscu na Kreti čiji se život promijenio kada upozna Alexisa Zorbu, lokalnog seljaka sklonog kriminalu.

Scena iz filma ‘Grk Zorba, za koji je Theodorakis skladao glazbu, kada Zorba pleše bos na plaži postala je popularna slika grčke kulture od 60-tih godina 20. stoljeća do današnjeg dana. Tema iz tog filma, koji je osvojio tri Oscara, ostaje vjerojatno najpoznatija grčka glazba svih vremena.

“Danas smo izgubili dio duše Grčke”, napisala je ministrica kulture Lina Mendoni na Twitteru, nazvavši ga “onim zbog kojeg su svi Grci pjevali poeziju”.

Theodorakis je također napisao filmsku glazbu za film ‘Serpico’ iz 1973. godine i ciklus pjesama pod nazivom ‘Mauthausen Trilogy’, s tekstovima prema pjesmama preživjelih iz koncentracijskog logora.

Pjesma ‘Antonis’ iz tog djela postala je popularna među Afganistancima. Pjevali su je stanovnici Kabula 2001. godine koji su pozdravili trupe Sjeverne alijanse pri ulasku u grad i protjerali talibane.

Ista pjesma bila je tema filma ‘Z’ iz 1969. godine Coste Gavrasa, koji govori o ubojstvu lijevo orijentiranog grčkog političara, čiji je soundtrack osvojio nagradu Bafta za najbolju filmsku glazbu.

Sam Theodorakis je veći dio svog života bio ljevičar, a ponekad se deklarirao i komunist. 1947. godine, tijekom građanskog rata koji je uslijedio nakon Drugog svjetskog rata, uhićen je i mučen.

Teodorakisove pjesme uvijek su bile duboko političke. Više puta je zatvaran zbog svojih uvjerenja i poslan je u izbjeglištvo. Ostao je politički aktivan tijekom cijelog života.

2010 -ih pridružio se prosvjedima protiv štednje, pozivajući na reparacije iz Njemačke za ratnu okupaciju. Također se izjasnio protiv dogovora kojim je okončan 27-godišnji spor oko imena bivše jugoslavenske republike Makedonije, sada Sjeverne Makedonije.

 

Komentiraj