Umro je Mort Sahl, tvorac američke političke satire. Bio je inspiracija za modernu stand-up komediju

Legendarni američki komičar i politički satiričar Mort Sahl, poznat po izrugivanju američkih predsjednika, preminuo je u 94. godini života u Kaliforniji. Njegovi zajedljivi politički komentari osvajali su publiku još od 1950-ih godina, mnogi ga nazivaju inspiracijom za modernu stand-up komediju.

Stahl je rođen u Montrealu, a kao dijete se s obitelji preselio u Los Angeles i karijeru počeo kao komičar u jednom klubu u San Franciscu. Godine 1959. bio je domaćin prve dodjele Grammyja, te suvoditelj dodjele Oscara iste godine. Na naslovnici magazina Time bio je 1960. godine, glumio je u nekoliko filmova, a bio je i rado viđen gost u brojnim televizijskim emisijama.

Na pozornicu je gotovo uvijek izlazio s novinama na kojima bi ispisao bilješke za svoje nastupe. Uvijek se ponosio činjenicom da je ismijavao sve, često se pitajući: “Postoji li netko koga još uvijek nisam uvrijedio?”

“Konzervativac je netko tko vjeruje u reformu. Ali, ne sad”, govorio je. Dužan nije ostao ni liberalima: “Oni su ljudi koji rade prave stvari iz pogrešnih razloga kako bi se mogli osjećati dobro 10 minuta”.

Ismijavao je Johna F. Kennedyja prije nego što je počeo pisati šale za njegovu kampanju. Nakon što je Kennedy postao predsjednik, ponovno mu se rugao. Nakon atentata na Kennedyja, Sahlova je karijera doživjela veliki udarac jer je većinu svojih emisija posvetio ismijavanju službenog izvještaja o Kennedyjevoj smrti.

Nakon skandala Watergate početkom 1970-ih, koji je doveo do ostavke predsjednika Richarda Nixona, njegova je karijera ponovno zaživjela. Nastavio je izvoditi stand up u svojim 80-ima, čak i nakon što je doživio moždani udar. U dobi od 80 godina počeo je predavati tečaj kritičkog mišljenja na koledžu Claremont McKenna u Kaliforniji.

Sva četiri njegova braka završila su razvodom, a sin jedinac umro je 1996. godine.

Komentiraj