Umro je Joel Schumacher, sjajan filmaš i redatelj najgoreg Batmana

Joel Schumacher, jedan od najživopisnijih američkih redatelja, umro je u 80. godini nakon jednogodišnje bitke s rakom. Posljednje što je režirao bile su dvije epizode serije „Kuće od karata“ 2013. godine. Međutim, tijekom svoje bogate karijere režirao je brojne filmove o kojima se i danas govori.

Rođen u New Yorku, Joel Schumacher studirao je dizajn što je kasnije formiralo njegov filmski vizualni stil. Nakon toga odlazi u Los Angeles gdje je studirao na UCLA. Ispočetka je u Hollywoodu radio i kao scenograf i kao scenarist dok 1981. godine nije režirao svoj prvi film  „The Incredible Shrinking Woman“ s Lily Tomlin u glavnoj ulozi. Prvi veliki uspjeh postigao je s filmom “Vatra svetog Elma” (St. Elmo’s Fire) u kojem su glumili Rob Lowe, Demi Moore, Emilio Estevez i Ally Sheedy.  Njegov slijedeći uradak bio je kultni film osamdesetih  “Izgubljeni dječaci” (The Lost Boys), vampirska horor komedija u kojoj su glumili  Jason Patric, Corey Haim, Kiefer Sutherland i Corey Feldman.

U devedesetima režira odlične trilere “Tanka linija smrti” (Flatliners), “Umrijeti mlad” (Dying Young), te dva filma po knjigama Johna Grishama a to su  “Klijent”  i “Vrijeme ubijanja” (A Time to Kill). Godine 1995. režira slabašan  film “Batman zauvijek” (Batman Forever) da bi dvije godine kasnije režirao još gori „Batman i Robin” sa Georgom Clooneyem kao Batmanom. Taj se film i dan danas smatra najgorim u Batman franšizi ali iako ga je kritika sahranila a Clooney se ispričavao, kod mnogih ljubitelja filma zadobio je kultni status.

Uslijedila su dva jako dobra trilera  sa Colinom Farrellom kojeg je upravo on otkrio – “Zemlja tigroova” (Tigerland) i “Telefonska govornica” (Phone Booth) – kao i “Veronica Guerin” sa Cate Blanchett u glavnoj ulozi. Slijedila je filmska verzija “Fantoma iz opere” te posljednji film, krimić “Taoci” (Trespass) sa Nicole Kidman i Nicolasom Cageom. Schumacher je ujedno bio filmaš koji nikada nije krio svoj homoseksualizam i to u vrijeme kada je malo tko u Hollywoodu izašao iz ormara.

Komentiraj