Umro je Christopher Plummer, najstariji osvajač Oscara

Christopher Plummer, filmska i kazališna zvijezda, najstariji glumac koji je ikada osvojio Oscara, preminuo je u petak. Imao je 91 godinu. Plummer je umro u svom domu u Connecticutu a uz njega se u tom trenutku nalazila njegova supruga Elaine Taylor s kojom je bio u braku 53 godine.

Plummerova karijera trajala je gotovo sedamdeset godina. Započeo ju je početkom pedesetih godina kao televizijski i kazališni glumac. Početak filmske karijere obilježen mu je glavnom muškom ulogom u filmu „Moje pjesme, moji snovi“ (1965). Ta je uloga ostala u pamćenju filmofila i pratila ga je dugi niz godina. Ipak, s obzirom na njegov stav, bariton i ukupan izgled, često je glumio moćne osobe. Tako je u filmu „Unutar Daisy Clover“ (1965) glumio šefa filmskog studija, bio je nacistički maršal Erwin Rommel u filmu „Noć generala“ (1967), bio je Rudyard Kipling u filmu Johna Hustona „Čovjek koji je želio biti kralj“ (1975), ali i Sherlock Holmes  (James Mason je glumio Watsona) u filmu „Murder by Decree“ (1979). Poznat je i po ulozi Mikea Wallacea u filmu „Probuđena savjest“ (1999).

Jedinog Oscara osvojio je 2012. godine za sporednu ulogu u filmu „Početnici“ (Beginners) u kojem je ujedno glumio i Goran Višnjić. U tom filmu Plummer je glumio ostarjelog udovca koji ubrzo nakon smrti supruge započinje život homoseksualaca. U trenutku kada je primao nagradu Oscar imao je 82 godine. Uzeo je statuu Oscara u ruke i rekao „Dragi, samo si dvije godine stariji od mene. Gdje si bio cijeli moj život?“. Nakon toga, bio je nominiran još jednom za Oscara i to 2018. godine. Bilo je to za ulogu J. Paula Gettya u filmu „Sav novac svijeta“ (All the Money in the World). Bila je to uloga koju je isprva dobio Kevin Spacey ali nakon seksualnog skandala Spacey je zamijenjen Plummerom. Time je Plummer postao najstariji glumac ikada koji je bio nominiran za nagradu Oscar.

Plummer je imao i uspješnu kazališnu karijeru tijekom koje je osvojio dvije nagrade Tony. Prvi puta 1974. godine za ulogu Cyrana de Bergeraca u mjuziklu „Cyrano“ a drugi puta 1997. za ulogu hollywoodske legende Johna Barrymorea u predstavi „Barrymore“.

Komentiraj