Umro Dragutin Drk, vlasnik Grupe Vindija koja zapošljava 3700 ljudi

U ponedjeljak u prijepodnevnim satima u Varaždinu je umro Dragutin Drk, jedan od najznačajnijih varaždinskih gospodarstvenika. Poslovni sustav Vindija, kojem je dugi niz godina bio na čelu, njegovo je životno ostvarenje, poručili su iz kompanije.

“S velikom tugom želimo vas obavijestiti kako je u ponedjeljak ujutro, 8. veljače, iznenada preminuo generalni direktor i predsjednik Uprave Grupe Vindija, gospodin Dragutin Drk”, stoji u obavijesti Vindije.

Dragutin Drk preminuo je u 84. godini života.

Rođen je 25. rujna 1937. u Varaždinu, gdje je završio srednju mljekarsku školu. Vindija se tada zvala Gradska mljekara Varaždin, ondje se Dragutin Drk zaposlio 1961. godine. Ubrzo je postao poslovođa, s time da je ubrzo uz rad završio i studij ekonomije. Četiri godine kasnije postao je direktor.

Godine 1967. Dragutin Drk Gradskoj mljekari mijenja ime u Vindija – i to prema špilji u blizini Varaždina.

Izdašne donacije HDZ-u i SDP-u

U pretvorbi i privatizaciji u tijeku i nakon Domovinskog rata postao je većinski vlasnik tvrtke, s više od 90 posto dionica. Drk je početkom devedesetih bio u HDZ-u, bio je član varaždinskog gradskog vijeća i zamjenik gradonačelnika od 1997. do 2000 godine.

Ujedno je bio i velik donator političkih stranaka: 2008. godine HDZ-u je dao 200 tisuća kuna, a onda je 2011. godine isti iznos dao SDP-u.

Na čelu Vindije Dragutin Drk proveo je više od pola stoljeća. Tijekom godina tvrtka se širila i prerasla u grupu. Najveći iskorak Vindija je napravila 1995. godine kada je preuzela varaždinsku Koku, a 2006. godine otvorili su i tvornicu stočne hrane.

Samozatajan biznismen

Istovremeno, Dragutin Drk u javnosti i medijima vrlo rijetko se pojavljivao. Šira javnost znala je tek ponešto o životu utjecajnog biznismena. Poznato je da je prvi u Hrvatskoj kupio automobil marke Bentley, kondiciju je održavao redovnim trčanjem, igrao je tenis i išao na fitness.

Što se kompanije tiče, može se očekivati da će ga naslijediti kćeri Dubravka Drk Mravlinčić i Tamara Drk Vojnović, čuje se iz gospodarskih krugova.

Iz Vindija grupe poslali su priopćenje:

“Na čelu Vindije Drk je proveo više od 50 godina, stvarajući poslovni sustav Grupe Vindija, domaćeg i regionalnog prehrambenog lidera, čije perjanice Vindija i Koka upravo navršavaju 60 godina rada.

Od samog početka karijere, imao je viziju razvoja snažne domaće i regionalne tvrtke sa zaokruženim ciklusom proizvodnje, čime je inspirirao poslovnu zajednicu, partnere i suradnike.

Gospodin Drk je utkao svoje cjelokupno životno i poslovno iskustvo u Vindiju te radio punim kapacitetom do posljednjeg dana.

Uz predani, svakodnevni rad na razvoju velike prehrambene industrije koja danas zapošljava gotovo 3.700 ljudi, Dragutin Drk bio je izuzetno posvećen svojoj obitelji, osobito unucima’, priopćili su iz Vindije.

DRAGUTIN DRK 2007. U NACIONALU: ‘Nema te cijene za koju bih prodao Vindiju’

Komentiraj