Umrla Simone Veil, ikona borbe za ženska prava

Autor:

epa06057408 (FILE) French politician, European legislator and Holocaust survivor Simone Veil speaks during a press conference at the House of America in Madrid, Spain, 19 October 2005  (reissued on 30 June 2017). Simone Veil has died on 30 June 2017 at her home in Paris, her son Jean Veil announced the same day. She was 89.  EPA/FERNANDO ALVARADO

Francuska političarka Simone Veil, ikona borbe za ženska prava u toj zemlji, te žena koja je preživjela holokaust, umrla je u petak u dobi od 89 godina, javili su francuski mediji.

Simone Veil simbolizira tri najvažnija elementa 20. stoljeća: kao Židovka preživjela je nacistički logor smrti, strastveno se borila za prava žena te se iznimno zalagala za europsku izgradnju i francusko-njemačko pomirenje.

Kao podsjetnik na holokaust, a francuski mediji navode da je uspjela preživjeti Auschwitz, marš smrti i Mauthausen i Bergen-Belsen, utemeljila je Zakladu za sjećanje na holokaust kojom je i predsjedala.

Ta je francuska političarka iznimno pridonijela emancipaciji žena u svojoj zemlji, a ostat će vjerojatno najviše upamćena po tome što se izborila za legalizaciju pobačaja u Francuskoj 1974. dok je bila na mjestu ministrice zdravstva.

Njezino zalaganje za ponovno ujedinjenje Europe na temelju vrijednosti poput slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštivanja ljudskih prava donijelo joj je i mjesto predsjednice Europskog parlamenta 1979. Bila je prva izravno izabrana čelnica te institucije.

Iako je živjela zaklonjena od javnosti od 2007. kada je napustila svoje mjesto u francuskom Ustavnom vijeću, uživala je veliko poštovanje širom političkog spektra i u većini istraživanja javnog mišljenja bila uvijek među najpopularnijim političarima.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)