Screenshot/YouTube

Umrla legendarna srpska i jugoslavenska glumica Mira Stupica

Legendarna srpska i jugoslavenska kazališna i filmska glumica Mira Stupica umrla je u Beogradu u 93. godini, objavili su u petak beogradski mediji.

Mira Stupica preminula je od posljedica moždanog udara, samo dva dana nakon što je u krugu najbližih proslavila svoj 93. rođendan.

Rođena je kao Miroslava Todorović 17. kolovoza 1923. u Gnjilanu, na Kosovu, a već od djetinjstva pokazivala je sklonost i interes za glumu.

Izrasla je u glumicu iznimnog talenta, širokih interesa, bogatog i raznovrsnog stvaralačkog spektra i svojom je glumom obilježila cijelo jedno razdoblje kazališnog života u Jugoslaviji poslije Drugog svjetskog rata.

Biografi Mire Stupce navode da je prijelomna točka u njezinoj karijeri bio ulazak u Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP) i susret s Bojanom Stupicom, za kojeg se kasnije i udala.

Njegov je utjecaj tijekom dva desetljeća zajedničkog života pridonio zrelosti njezina glumačkog talenta te karijeri u kojoj je ostvarila brojne antologijske uloge u komadima po djelima Bernarda Shawa, Bertolta Brechta, Marina Držića, Luigia Pirandella, Pavela Kohouta.

Nastupala je na kazališnim daskama diljem Srbije, Narodnom pozorištu i Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) u Beogradu, teatarima Pariza i Moskve, a igrala je u svim žanrovima, od kazališnih klasika do djela suvremenih nacionalnih i inozemnih autora.

Filmsku karijeru započela je u filmu “Bakonja fra Brne” Fedora Hanžekovića, a glavne likove glumila je i u filmovima “Jara gospoda”(1953.), “U mreži”(1956.) Bojana Stupice, “Bila sam jača” (1953.) Gustava Gavrina, “Stojan Mutikaša” (1954.) Fedora Hanžekovića, “Delije” (1968.) Miodraga Popovića, “Krvava bajka” (1969.) Torija Jankovića, “Doručak sa đavolom” (1971.) Miroslava Antića, a u novom mileniju glumila je u dva fima – “Sedam i pol” i “Parada”.

Televizijski će ju gledatelji upamiti i po ulozi Kike Bibić u TV seriji “Bukvar”, a za svoje uloge i glumački rad dobila je brojne nagrade, među ostalima Dobričin prsten,  Nagradu Pavle Vuisić te priznanja za životno djelo i druge.

Posljednji put u javnosti pojavila se u travnju prošle godine na Dan JDP-a.

Komentiraj