Umrla Ankica Tuđman

Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika, preminula je u 97. godini života.

Rođena je u srpnju 1926. godine u Zagrebu, gradu u kojem se i školovala sve do odlaska u partizane u proljeće 1944. godine. Iste godine upoznaje svog budućeg supruga Franju Tuđmana. Samo godinu kasnije, netom po završetku Drugog svjetskog rata, u svibnju 1945. godine, Ankica se udaje za Franju Tuđmana.

U svibnju 1946. godine dobili su prvog sina Miroslava, dvije godine kasnije rodio se Stjepan, a u ožujku 1951. godine i kćer Nevenka.

Nakon toga se preselila u Beograd s Tuđmanom, zaposlila se u Ministarstvu vanjskih poslova SFR Jugoslavije i udala za Tuđmana 25. svibnja 1945. Imali su dva sina i jednu kćer i to Miroslava (rođ. 1946.), Stjepana (rođ. 1948.) i Nevenku (rođ. 1951.).

Godine 1954. položila je maturu i upisala studij anglistike na Sveučilištu u Beogradu. Napustila je studij na drugoj godini i izabrala tečaj engleskog jezika u jugoslavenskom ministarstvu vanjskih poslova.

Iz Beograda, gdje su živjeli nakon što je Tuđman pred kraj rata premješten u Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, supružnici Ankica i Franjo Tuđman vraćaju se u Zagreb 1961. godine.

Naime, godine 1960. Tuđman je promoviran u čin general bojnika, ali je 1961. odlučio napustiti vojsku, a cijela se obitelj vratila u Zagreb. Tamo je Franjo Tuđman osnovao Institut za historiju radničkog pokreta Hrvatske. 1967. smijenjen je s te dužnosti i prisiljen napustiti članstvo u Savezu komunista Jugoslavije.

U stanu u Nazorovoj ulici bračni par Tuđman vodi bogati socijalni život, druže se s pripadnicima zagrebačke društvene i intelektualne elite, pa tako i s Miroslavom i Belom Krležom. U svom domu u Nazorovoj Ankica Tuđman živjela je sve do smrti.

Bila je jako privržena obitelji, koja ja znala prolaziti i kroz vrlo teške periode, pogotovo nakon što je Tuđman 1967. godine izbačen iz Saveza komunista. Odmah je umirovljen, a 1972. godine osuđen je na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog “kontrarevolucionarnog djelovanja”.

Bila članica HDZ-a od osnutka stranke

Ankica Tuđman bila je članica HDZ-a od njegova osnutka 1989. no, izbrisana je iz članstva stranke 2000-tih kada je tadašnji predsjednik stranke Ivo Sanader radio reviziju članstva.

Godine 2012. ju je Tomislav Karamarko vratio u HDZ i nazvao “još jednom istinskom Katarinom Zrinski nove Hrvatske”.

Komentiraj