Umrla američka feministica Sheila Michaels, zaslužna za široku uporabu ‘Ms’

Hina

Sheila Michaels, feministica koja je proširila modernu uporabu neodređene kratice za ženu ‘Ms’ kako bi se označila ženina neovisnost, umrla je u New Yorku u dobi od 78 godina, javljaju mediji.

Poznatoj feministici pripisuje se zasluga što je u govorni jezik vratila izraz iz poštovanja ‘Ms’  kao alternativu ‘Mrs’ i ‘Miss’ (gospođa i gospođica), izrazi kojima se označava ženski bračni status.

Michaels, koja je živjela u New Yorku i svom rodnom gradu St.Louisu, umrla je od akutne leukemije, rekao je njezin rođak Howard Nathanson u telefonskome razgovoru.

Bila je žena širokih interesa, kazao je Nathanson, aktivistica za ljudska prava, tehnička urednica, restauratorica i vozačica taxija. Njezina nastojanja da se u feminističkim krugovima uvede izraz ‘Ms’ prvotno su bila bez uspjeha.

Svoje je pokušaje sama opisala kao “iscrpljujući osmogodišnji križarski pohod” koji su njezini vršnjaci dočekali indiferentno dok nije konačno “zapaljena iskra” nakon radijskoga intervjua potkraj 1960-ih, rekla je u intervjuu 2000.

Izraz “Ms” konačno je prihvatila vodeća feministička figura Gloria Steinem, pokretanjem utjecajnoga časopisa “Ms” 1971. godine.

Premda, sam izraz nije smislila Michaels, nego je naletjela na njega kao mlada žena u New Yorku vidjevši ga napisana na omotnici pisma naslovljena ženskoj osobi.

“Bila sam zapanjena. Izraz nikad ranije nisam vidjela. Činilo mi se  da pruža sjajno rješenje za problem koji me mučio godinama”, rekla je ona za list Japan Times.

“Tražila sam izraz za ženu koja ne ‘pripada’ muškarcu, rekla je u intervjuu za Guardian objavljenome 2007.

Prva poznata uporaba tog izraza seže u 1901. , prema Merriam-Websterovu rječniku. Upotrebljava se “kad je bračni status žene nepoznat ili nevažan”, piše u rječniku.

U istom rječniku objašnjava se da se ‘Mrs’ (gospođa) rabi ispred prezimena udane žene, a ‘Miss’ (gospođica) ispred neudane žene ili djevojke.

Sheila Michaels bila je razvedena, a kao mlada žena bila je indiferentna prema instituciji braka.

Na društvenim mrežama korisnici su odali poštovanje njezinoj ostavštini. U jednoj od poruka objavljenih u povodu njezine smrti stoji: “Jezik jest važan. Ona je zaista nešto promijenila”, zapisala je psihologica Christina Richards.

Komentiraj