Umrla 82-godišnja Diana Rigg, zvijezda ‘Osvetnika’ i ‘Igara prijestolja’

Britanska glumica Diana Rigg, koja je tumačila brojne uloge od serije “Osvetnici” iz 60-ih do recentnije serije “Igre prijestolja”, umrla je u četvrtak u dobi od 82 godine.

“Diana Rigg umrla je mirno jutros”, priopćio je njezin agent Simon Beresford. “Bila je ikona kazališta, filma i televizije”, napisao je Beresford. Diani Rigg dijagnosticiran je rak u ožujku ove godine.

Za svoj rad dobila je brojna priznanja kao što su mnoge nagrade BAFTA, Emmy, Tony i druge. “Pola svog života Diana je bila najljepša žena u prostoriji, no bila je radišna”, rekao je Tom Stoppard, jedan od najpoznatijih britanskih dramaturga i objasnio “kad bi krenula raditi zasukala bi rukave i čuvala osmijeh za svakoga. Zračila je talentom”.

Svjetsku slavu Diana Rigg stekla je igrajući šarmantnu i duhovitu Eme Peel, u televizijskoj seriji iz 60-ih “Osvetnici”. Glumila je i u filmu “U službi njezinog veličanstva” iz 1969. godine u kojem je igrala djevojku Jamesa bonda po imenu Tracy di Vicenzo. U tom filmu Jamesa Bonda je glumio George Lazenby.

Briljantnu karijeru nastavila je u kazalištu, a za svoju ulogu Medeje i Majke Hrabrost Bertolta Brechta osvojila je ugledna priznanja.

Mlađa generacija pamti joj po ulozi Olenna Tyrell u “Igri prijestolja”. Igrajući manipulatoricu koja ne strahuje suprotstaviti se najsnažnijim ljudima Westerosa, unijela je šeksperijansku dimenziju u fantastičnu srednjovjekovnu sagu.

Komentiraj