UMORNI I ISCRPLJENI Više od tisuću ljudi čeka na ničijoj zemlji kod Bregane

FAH

Više od tisuću izbjeglica na ničijoj zemlji ispred graničnog prijelaza sa Slovenijom kod Bregane još čeka ulaz u shengenski prostor na putu prema svojim ciljanim odredištima.

Umornim i iscrpljenim izbjeglicama, koji su nakon ulaska u Hrvatsku svoj put prema zapadnoj Europi odlučili pronaći preko slovenske granice, pomoć pružaju brojni domaći i strani volonteri koji im dijele hranu, vodu i higijenske potrepštine. Na prostoru ispred slovenskog graničnog prijelaza podignuto je nekoliko šatora, a svi žele što prije nastaviti put dalje prema sjeveru.

Jedan od njih, mlađi muškarac iz Afganistana, rekao je novinarima da se hrvatska policija prema izbjeglicama dobro odnosila i da on želi otići u Njemačku

Prema neslužbenim informacijama, slovenska policija u tu je zemlju propustila od 10-12 autobusa, a još se čeka pet autobusa koji bi trebali prevesti izbjeglice u Sloveniju, rekao je Hini predstavnik sirijske nacionalne koalicije Assad Jamal. Prema neslužbenim podacima, slovenska strana čitavo vrijeme propušta izbjeglice preko svoje granice, no to radi jako sporo dok istodobno iz smjera Zagreba pristižu nove izbjeglice.

Prema novinarskim procjenama, na ničijoj zemlji kod Bregane nalazi se između tisuću i dvije tisuće ljudi. Na slovenskom graničnom prijelazu postavljena je metalna ograda, a prolaz čuvaju interventni policajci. Kamionski promet na graničnom prijelazu je zatvoren zbog čega se stvorila kolona dok se automobilski promet teče redovito.

U Sloveniju je u zadnja dva dana preko zelene granice i mimo prijelaza, po podacima policije, ušlo oko 1.300 ljudi, a izbjeglice i u subotu nastavljaju pokušavati ulaziti u tu zemlju unatoč upozorenjima slovenskih vlasti da ta država koja je u schengenskom području ne smije postati koridor za njihov prelazak prema Njemačkoj i skandinavskim zemljama kamo većina želi stići.

Najviše ilegalnih migranata slovenska je policija zadržala, registrirala ih i smjestila u improvizirane prihvatne centre, najviše u Brežicama i Postojni, ali i u Ljubljani, no dio se probio i nastavlja svoj put prema sjeveru.

Stanje na graničnim prijelazima Bregana i Harmica, gdje je zadnja dva dana bilo najviše migranata i izbjeglica koji su zahtijevali puštanje preko granice i slobodan put, sada je relativno mirno. No, u petak navečer slovenska policija je blizu prijelaza Harmice upotrijebila suzavac.

Prema informaciji koju su mediji objavili, izbjeglice su uočene u blizini Maribora, gdje je privedeno nekoliko skupina, ali jedna nastavlja put prema Austriji krećući se lokalnim cestama.

Oko 250 izbjeglica u subotu se kreće iz Lenarta preko Maribora prema Austriji i žele u Austriju preko graničnog prijelaza Šentilj, objavili su popodne mediji u Sloveniji.

Po posljednjim podacima MUP-a, do 11 sati u Hrvatsku je ušlo 20.737 migranata. Migranti i dalje dolaze na područje Tovarnika, gdje se trenutno nalazi nešto više od 2500 osoba, navodi MUP. Izbjeglice će se prevoziti autobusima ili vlakovima na granične prijelaze Goričan i Botovo, te na slovenski dio (Bregana, Harmica), rekao je u subotu ministar Ranko Ostojić. Na međunarodnom graničnom prijelazu Goričan prema Mađarskoj trenutačno nema izbjeglica koje čekaju na prelazak državne granice. Neslužbeno se doznaje da je tijekom noći do 5 sati ujutro u subotu bez ikakvih problema preko Goričana prošlo i ušlo u Mađarsku oko 2000 izbjeglica u 41 autobusu.

Komentiraj