epa

UMNOŽAVANJE NAPORA Putin i Erdogan žele napredak političkog procesa u Siriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan su se u ponedjeljak založili za političko rješenje sukoba u Siriji nakon razgovora u Sočiju, na jugozapadu Rusije.

“Slažemo se da treba umnožiti napore za dugoročnu stabilizaciju u Siriji kako bi napredovao proces političkog rješenja”, rekao je Putin u izjavio novinarima nakon susreta s Erdoganom koji je potrajao više od četiri sata.

“Danas smo se složili da postoji temelji zahvaljujući kojem se možemo usredotočiti na politički proces”, naglasio je turski predsjednik.

Iako je Rusija saveznik režima Damaska, a Turska podržava pobunjenike, dvije zemlje su posljednje dvije godine zajedno radile na okončanju rata, posebice tijekom mirovnog procesa u Astani u Kazahstanu.

Zajednički napori su doveli do osnivanja zona deeskalacije sukoba u nekim regijama Sirije što je omogućilo smanjenje nasilja koje nikad nije potpuno zamrlo.

“Uvjeren sam da će naš današnji susret biti jako učinkovit”, rekao je Erdogan na početku susreta.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov je izjavio da je glavna tema razgovora bilo stanje u Siriji, funkcioniranje zona deeskalacije sukoba i nastavak procesa političkog rješenja.

Turska drži da je najbolje rješenje za sukob u Siriji političko, rekao je novinarima turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

“Bez primirja ne možemo govoriti o političkom rješenju. Ostvarili smo veliki napredak na tom putu i možemo posvetiti više pozornosti političkom procesu”, ocijenio je.

Erdogan i Putin su se sastali i u rujnu u Ankari gdje su odlučili izvršiti pritisak u svrhu stvaranja zona deeskalacije sukoba u području Idleba, na sjeveru Sirije.

Tada je Rusija predložila okupljanje svih sirijskih političkih snaga kako bi se ostvarilo rješenje sukoba u kojem je do sada poginulo više od 350.000 ljudi. Ali oporba i Zapad su bili skeptični i za to još nije određen datum

Drugi pregovori su predviđeni 28. studenoga u Ženevi, pod okriljem UN-a.

Dvojica čelnika su se pomirila u kolovozu 2016. nakon godine dana teške krize u odnosima nakon što je Turska srušila jedan ruski zrakoplov na sirijskoj granici krajem 2015.

Kao znak razumijevanja dviju zemalja Erdogan je u rujnu najavio da je s Rusijom potpisao sporazum o kupovini sustava protuzračne obrane S-400 čime je izazvao zabrinutost NATO-a, čija je Turska članica.

Komentiraj