Sean Spicer izašao je u ponedjeljak za govornicu u novinarskoj sobi Bijele kuće vidljivo napet, našalio se o vlastitoj nepopularnosti i zatim krenuo na teme dana, od Sirije, preko Kine do zdravstvene skrbi.

Bio je to Spicerov prvi službeni brifing kao glasnogovornika Bijele kuće i očito je pokušao izgladiti odnose s novinarima koje je dva dana ranije napao zbog izvještavanja s Trumpove inauguracije i njihov rad nazvao sramotnim.

Otprilike sat i pol odgovarao je na široki raspon pitanja, oslikavajući percepciju da će stil nove administracije varirati, nalik Trumpovim tvitovima, od ljutitog i osvetničkog do pomirljivog, punog deklarativnog zajedništva.

U novinarskoj sobi Bijele kuće ima 49 mjesta i dvorana obično nije puna tijekom dnevnih brifinga glasnogovornika. U ponedjeljak je bilo krcato.

Spicer je bez sumnje poslušao savjet Arija Fleischera, kolege iz vremena George W. Busha, koji mu je poručio da ‘malo stane na loptu’.

“Želim da imamo zdrav odnos”, rekao je novinarima.

“Namjeravate li govoriti istinu s ovog podija”, upitao ga je jedan.

“Da, moramo biti iskreni s američkim narodom. Ponekad se ne slažemo oko činjenica, ali moja namjera je da vam nikad ne lažem”, odgovorio je Spicer.

Alternativne činjenice

U subotu, s istog mjesta, Spicer je pročitao izjavu nakon koje nije dopustio pitanja i optužio novinare da su svjesno umanjili nazočnost ljudi na Trumpovoj inauguraciji te zatim izrekao niz izjava koje bjelodano nisu bile istinite.

“Bila je to najveća publika ikada na nekoj inauguraciji. Točka. I na licu mjesta i diljem svijeta”, rekao je bez pardona.

Dan poslije je viša Trumpova savjetnica Kellyanne Conway, odgovarajući na pitanje zašto je Spicer svjesno lagao, rekla da je njezin kolega jednostavno ponudio “alternativne činjenice” – frazu koja je ubrzo izazvala podsmijeh na društvenim mrežama, a usput i mnoge Amerikance ostavila bez teksta.

“Ne radi se samo o broju ljudi”, pokušao je u ponedjeljak objasniti Spicer. “Postoje stalni pokušaji da se potkopa vjerodostojnost ovog predsjednika. To je frustrirajuće.. i demoralizira”, rekao je.

Spicer je ranije najavio da želi unijeti neke promjene u medijske tradicije u Bijeloj kući i u ponedjeljak je nešto od toga i realizirao.

Običaj je bio da Associated Press uvijek dobije prvo pitanje, ali je umjesto te novinske agencije Spicer prozvao tabloid New York Post, zatim Christian Broadcasting Network i televiziju Fox.

Najavio je i uspostavu “Skype mjesta” za novinare koji žive više od 80 kilometara od Washingtona.

Komentiraj