UMJETNOST NA OTVORENOM Zvijezde HNK ispred kazališta izvele dio repertoara

Petar Glebov/PIXSELL

Umjetnici Baleta, Opere i Drame Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu ‘izašli’ su u ponedjeljak iz zgrade teatra i izvedbama odabranih dijelova iz repertoara HNK-a uživo na prostoru ispred kazališta, zajedno s okupljenim građanima, ispratili proteklu te najavili iduću sezonu središnje hrvatske nacionalne kazališne kuće.

U protekloj sezoni HNK Zagreb izveo je ukupno pet dramskih, te po četiri operne i baletne premijere. Njihova tematika, odabir redateljskih i suradničkih imena, stavljanje naglaska na koprodukcije, te uvođenje niza novih programa kao što su “Filozofski teatar”, “HNK u vašem kvartu” i drugi, dio su plana nove intendantice Dubravke Vrgoč da HNK transformira u suvremenu i relevantnu umjetničku instituciju po uzoru na slične europske.

“Današnji program poklon je građanima Zagreba kojim zatvaramo jednu za nas vrlo uspješnu sezonu i najavljujemo novu koja će, nadamo se, biti jednako ili još uspješnija”, kazala je Vrgoč za Hinu.

Izlaskom ansambala HNK-a na prostor ispred i oko kazališta ujedno se obilježava i kraj šestotjedne akcije “HNK u vašem kvartu”, tijekom koje su umjetnici Drame, Opere i Baleta HNK-a šest uzastopnih subota na javnim površinama u šest zagrebačkih četvrti predstavljali tematiku, preokupacije i izbor predstava toga teatra.

“Odabirom nekih od vrhunaca prošlogodišnjeg programa te dijelova programa koji tek najavljujemo, želimo građanima svoga grada pokazati ‘koje su nam namjere’, te u kojem smjeru ovo kazalište želi ići, ali i ponuditi im dobru zabavu i tako ukazati na važnost kazališta za grad ali i grada za kazalište”, poručila je intendantica.

 

  • Umjetnici Baleta, Opere i Drame zagrebačkog HNK ispred zgrade teatra izveli su odabrane dijelove iz repertoara
  • Na taj su način, zajedno s okupljenim građanima, ispratili proteklu te najavili iduću sezonu središnje hrvatske nacionalne kazališne kuće

Za novu sezonu 2015./2016. ponovno je najavljen raznovrstan program bogat premijerama, a svojim su ga izvedbama najavili solisti i ansambli Baleta, Opere i Drame HNK.

Program su u 18 sati na zapadnoj pozornici smještenoj na travnjaku između zgrade kazališta i Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) otvorili solisti i ansambl Baleta HNK-a. Milka Hribar Bartolović, Natalia Horsnell, Miruna Miciu i Lucija Radić. Izvele su koreografiju Leonarda Jakovine, pred velikim brojem okupljenih građana raštrkanih po travnjaku, gdje su iz HNK-a za njih pripremili i udobne ležaljke.

Balerine su ispratili snažnim aplauzom i oduševljenim uzvicima, kao i bračni i baletni par, Ivu Vitić Gameiro i Guilhermea Gameira Alvesa, koji su zaključili baletni program romantičnom koreografijom Iraide Lukašove.

Prekrasan sunčan dan pred HNK-om nastavio se nastupom teatarskog dramskog ansambla, kojeg su na prostoru ispred kazališta predstavili glumci Iva Mihalić, Nikša Kušelj, Damir Markovina, Kristijan Potočki i Luka Dragić. U pratnji bubnjara Damira Račeka, člana Orkestra HNK, izveli su glazbene brojeve iz predstave “Razbojnici”, jednog od premijernih dramskih naslova protekle sezone HNK-a.

U opernom dijelu programa publiku su za operne sadržaje animirali sopranistica Kristina Anđelka Đopar, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović, tenor Damir Klačar i bariton Ljubomir Puškarić, koji su u pratnji Darjana Ivezića na klaviru izveli odabrane arije iz niza poznatih opera.

Niz je otvorio Klačar romantičnom i nostalgičnom arijom Alfreda ‘Lunge da lei’ iz najpopularnije opere Giuseppea Verdija “La Traviata”. Pridružila mu se Kristina Anđelka Đopar arijom Violete ‘Estrano… Sempre libera’ iz iste opere, jedne od najdojmljivijih opernih ‘tours de force’ o užitku življenja.

Klačar je još izveo ariju iz “Tosce” Giaccoma Puccinija ‘Recondita armonia’, a Đopar ariju Đule iz “Ere s onoga svijeta” Jakova Gotovca.

Ljubomir Puškarić nastupio je s moćnom i živopisnom arijom grofa Almavive ‘Hai gia vinta la causa’ iz opere “Figarov pir” Wolfganga Amadeusa Mozarta. Puškarić je izveo i ariju iz Evgenija Onjegina Petra Iljića Čajkovskog.

Vrhunac izvedbe bio je nastup Dubravke Šeparović Mušović, koja je otpjevala ‘Habaneru’, jednu od najpoznatijih arija opere “Carmen” Georgesa Bizeta. Šeparović Mušović oduševila je i izvedbom popularnog standarda “The Man I Love” Georgea Gershwina, otpjevanog za kraj.

Nakon što je 30. rujna prošle godine upravo završenu sezonu HNK-a Zagreb izuzetno uspješno otvorio Dan otvorenog trga, koji je okupio niz institucija Trga maršala Tita u jedinstvenoj inicijativi istodobnog otvaranja svojih vrata i predstavljanja građanstvu, završno događanje zagrebačkog nacionalnog teatra pokazalo se kao još jedan uspješan projekt.

Zagrepčani su se okupili u velikom broju te pokazali pravo zanimanje za ponuđene sadržaje, koje su pratili pozorno i s oduševljenjem.

HNK budućnosti – otvoreniji i demokratičniji

Program na otvorenom samo je dio završnih događanja kojima HNK Zagreb zajedno sa svojom publikom obilježava kraj jedne uspješne sezone. Slijedi, u zgradi HNK-a, svečana dodjela godišnjih nagrada za najveća umjetnička postignuća u protekloj sezoni uz koncert koji će ugostiti jednog od ponajboljih jazz violinista svijeta Florina Niculescua. Niculescu će za zagrebačku publiku s pratećim glazbenicima i uz orkestar HNK-a održati simfonijski gipsy jazz koncert na kojemu će izvoditi glazbu jednoga od najpoznatijih europskih jazz glazbenika Djanga Reinhardta u simfonijskoj izvedbi.

Nakana je intendantice Vrgoč otvaranje HNK-a Zagreb novim trendovima te privlačenje nove publike kako bi se promijenile predrasude u percepciji HNK-a kao elitističkog kazališta namijenjenog posebnoj publici.

U njezinoj viziji, prioriteti osuvremenjenog HNK-a Zagreb kojemu je cilj repozicioniranje u kontekstu europskog teatra temelje se na povezivanju prošlosti i sadašnjosti kroz suvremena čitanja klasika ili autorske projekte koji propituju klasične vrijednosti u suvremenom kontekstu, okretanju europskim trendovima kroz koprodukcije i gostovanja, te jačanju fokusa na mlađu publiku kao nositelje budućih kulturnih tendencija društva.

U tom kontekstu za kraj svečanosti obilježavanja kraja svoje sezone, HNK Zagreb pripremio je nastup DJ-a Frenkija, koji će nakon završetka ostalih programa do ponoći nastaviti zabavljati publiku na prostoru ispred kazališta.

“Osmislili smo jedan otvoreni program koji je odraz naših nastojanja da kazalište učinimo što otvorenijim i demokratičnijim, te kako bismo pokazali što je to što radimo ali i najavili program kojim ćemo se pokušati dodatno približiti ostvarenju ideje HNK-a budućnosti”, rekla je intendantica.

Komentiraj