Umjetnička instalacija u spomen poginulom branitelju u Karlovcu

Nacional

UMJETNIČKA INSTALACIJA DJELO JE AKADEMSKOG KIPARA DOMAGOJA GRAČANA

U Karlovcu je na raskrižju ulica kod autobusnog kolodvora 6. listopada 1991. ubijen hrvatski branitelj Milan Dorma, čije je mrtvo tijelo ležalo na cesti i nije moglo biti sklonjeno zbog opasnosti od snajpera iz obližnjeg nebodera i kasarne JNA „Petrova Gora“. Suborci i građani Karlovca koji su se kretali pod općom opasnošću, puna četiri dana prolazili su pored mrtvog Milanova tijela, nemoćni skloniti ga s hladnog asfalta svog grada.

Akademski kipar Domagoj Gračan uz podršku Grada Karlovca, u želji da potakne građane Karlovca na promišljanje i pijetet prema žrtvama koje su pale za obranu grada, postavit će umjetničku kiparsku instalaciju točno 25 godina nakon tragične pogibije Milana Dorme. Instalacija će biti postavljena na uglu Smičiklasove ulice i Prilaza Vjećeslava Holjevca, u jedan prometni trak – na autentično mjesto događaja. Skulptura će biti izložena četiri dana, koliko je tijelo pokojnog hrvatskog branitelja ležalo na cesti. Nakon četiri dana skulptura će biti uklonjena 9. listopada 2016.

Skulptura se na raskrižje kod autobusnog kolodvora u Karlovcu (ugao Smičiklasove i Holjevčeva prilaza) postavlja 6. listopada u 10 sati, kada će se održati i prigodni govori.

Komentiraj