Umjetnici tuže najveću diskografsku kuću zbog požara koji je uništio tisuće snimaka

Nekoliko istaknutih glazbenika podiglo je tužbu protiv najveće svjetske diskografske kuće, Universal Music, nakon što su saznali da je njihovu glazbu ‘progutala’ vatra, piše BBC.

Tužitelji, među kojima su predstavnici Toma Pettyja, Tupac Shakura, glazbene skupine Hole i Soundgarden, traže više od 100 milijuna dolara odštete.

Ovo je prva tužba nakon što je New York Times ustvrdio da su stotine tisuća snimki, zaštićenih kopija, neobjavljene glazbe i drugih materijala izgorjelo u velikom požaru skladišta 2008. godine.

Među više od stotinu izvođača koji su, kako se tvrdi, izgubili svoju glazbu, su i Billie Holiday, Louis Armstrong, Aretha Franklin, Ray Charles, Sir Elton John, Janet jackson, Nirvana, Eminem i Guns N’ Roses.

U tužbi se Univrsalk Music optužuje za nemar jer su, kako se navodi, materijal čuvali u prostoru koji je podložan požarima, teod umjetnika zataškivali razmjer štete. Ipak, kako se navodi, diskografska je kuća od osigranja uspjela ‘pokupiit’ više od 150 milijuna dolara, bez da je novac od osiguranja podijelila s umjetnicima.

Predsjednik krovne tvrtke Universal Musica, Vivendija, Arnaud de Puyfontaine, kazao je kako priča iz New York Timesa ima veliki broj netočnih informacija, te da njihovi novinari nemaju osnovno razumijevanje o obujmu incidenta.

Universal Music je najveća svjetska diskografska kuća s udjelom od 31% u svjetskom tržištu, pokazuju podaci od prošle godine.

Komentiraj