Umjetnici će oslikati 25 zagrebačkih lokacija

Od 17. kolovoza do 1. rujna u Zagrebu će se održati drugo izdanje umjetničkog projekta Okolo. Riječ je o nizu urbanih intervencija na više od 25 gradskih lokacija, povezanih u veliku umjetničku šetnju. U zakucima Gornjega grada ili u krošnjama zagrebačkih parkova, na neobičnim uglovima ulica koje vode sve do Glavnog kolodvora, u tom razdoblju niknut će jedinstvene umjetničke instalacije i čekati da ih otkriju slučajni prolaznici.

Umjetnici iz različitih područja – uključujući urbani zeleni dizajn, uličnu umjetnost i fotografiju – pretvorit će centar Zagreba u mjesto na kojem se umjetnost spontano dotiče svakodnevice. Skrenut će pažnju na ljepotu i potencijal poznatih ili zaboravljenih javnih prostora na kojima će svatko moći naići na komad umjetnosti, iznenaditi se pa i nasmijati.

Urbane intervencije nosit će ove godine potpis više domaćih i međunarodnih umjetnika. Od međunarodnih najznačajniji su francuski ulični umjetnici Ella&Pitr, koji će grad uljepšati živopisnim muralom. Poznati su po predimenzioniranim razigranim likovima kojima su ukrasili krovove, pročelja i igrališta Rotterdama, Mumbaija, Pariza, Medellina, Rima, Montreala, Chicaga i Münchena, dok će u Zagrebu naslikati jednog od svojih uspavanih divova. Dolazi i Španjolac Javier Riera, koji će svojim landscape svjetlosnim instalacijama razveseliti posjetitelje jednog zagrebačkog parka, kao i australski umjetnik Michael Pederson koji će po Zagrebu prošetati svoje duhovite ulične minijature. Inače akademski slikar, street artom bavi se od 2013., a upravo je humorom uspio skrenuti pozornost na svakodnevne male životne stvari i instalacije.

Okolo je projekt koji organiziraju NAS DVE (Ana Mikin i Tina Kovačiček), uz podršku Turističke zajednice Grada Zagreba, a partneri u projektu su i Francuski Institut, Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u RH, Arhiv Tošo Dabac, Muzej suvremene umjetnosti i Grad Zagreb.

Komentiraj