UMJETNICA: Frida Kahlo je stvarala u boli

Dana 6. srpnja 1907. godine, u Coyocoánu u Meksiku, rođena je Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón, jedna od najpoznatijih slikarica 20. st., poznatija kao Frida Kahlo. Rođena je jedna od najpoznatijih umjetnica 20. stoljeća, umjetnica koja je zapamćena po djelima koji prikazuju bol i tugu koji su protkali njezin život.

Već sa šest godina obolila je od dječje paralize što ju je prikovalo za krevet na devet mjeseci pritom ostavivši trajne tjelesne posljedice. Godine 1922. upisala je National Preparatory School i postala  jedna od rijetkih studentica koja je pohađala školu. Tad je i primijećen njezin veseli duh i ljubav prema tradicionalnoj i šarenoj odjeći i nakitu. Iste je godine upoznala poznatog meksičkog muralista Diega Riveru koji je u to vrijeme radio na muralu ‘Stvaranje’ u istoj školi. Prema nekim izvorima već je tada željela njegovo dijete.

Tijekom školovanja družila se s politički i intelektualno sličnim studentima, a s tadašnjim partnerom Alejandrom Gómezom Ariasom 1925. doživjela je prometnu nesreću što je ostavilo brojne tjelesne posljedice – frakturu kralježnice i karlice. Tijekom oporavka počela je slikati, dovršila je svoj prvi autoportret, a postala je i politički aktivna te se pridružila meksičkoj komunističkoj partiji. “Slikala sam sebe jer sam prečesto sama i jer sam ‘predmet’ koji poznajem najbolje.”

Komentiraj