Umjetna palma i dalje ponosno stoji u središtu Varšave

Screenshot YouTube

Tropski nije pridjev koji vam pada na um kad govorite o sivome poljskom glavnom gradu. Međutim, palma koja se uzdiže u središtu Varšave čvrsto se ukorijenila u gradskom pejzažu, na razglednicama i među stanovništvom.

S obzirom na to da je poljska klima pregruba za palme, ne čudi da je umjetna. Usamljena usred prometnog kružnog toga, ‘zasađena’ je kao umjetnički projekt, ali je u međuvremenu postala okupljalište mnogih društvenih događanja.

Nosila je golemu medicinsku kapu u solidarnosti sa medicinskim sestrama u prosvjedu, bila u duginim bojama iz solidarnosti s LGBT zajednicom, a doživjela je i da joj anarhisti čupaju lišće.

Postaju prometne policije smještenu blizu kružnog toga zovu “Miami Vice” po poznatoj američkoj televizijskoj kriminalističkoj seriji smještenoj u toplijoj klimi.

Sebastian Cichocki, kustos Muzeja suvremene umjetnosti koji se brine o palmi, kaže da ona možda izgleda kao “tuđinka” ili kao da je “pala s neba”, ali je tvrd da potiče maštu i nadahnjuje. “Palma je živući objekt, neposlušan objekt. Nije samo estetsko umjetničko djelo nego i generator društvene energije”, kazao je.

Drvo visoko 15 metara uvjerljivo je lažno. Njezino čelično deblo prekriveno je pravom palminom korom, a lišće, iako metalno i plastično, privlači ptice da se gnjezde.

Priča o gubitku

Projekt je djelo poljske umjetnice Joanne Rajkowske koje je nastalo nakon njezina posjeta Izraelu 2000 godine. Ondje je shvatila kolika je praznina nastala nestankom židovske zajednice u Poljskoj.

Prije Drugog svjetskog rata u Poljskoj je živjela najveća židovska zajednica u Europi, ali oko 90 posto poljskih Židova ubijeno je u holokaustu, a većina preživjelih je otišla.

“Palma je nastala iz tog vakuuma. Iz duboke tuge što smo izgubili nešto”, rekla je Rajkowska. Ona tu tropsku biljku koju je viđala posvuda u Izraelu naziva “znakom života”.

Postavljena je 2002. na jednoj od najprometnijih varšavskih ulica – Jeruzalemskoj aveniji.

Neprilagođena

Palma je bila i socijalni eksperiment da se vidi kako će Poljaci reagirati.

Suočeni s egzotičnim stablom na mjestu gdje je svake godine stajala božićna jelka, mnogi su Varšavljani govorili da je netko očito šenuo pameću.  “Stvarno im je bila mrska, bili su šokirani. Posebno taksti, oni su je apsolutno mrzili”, kazala je Rajkowska.

Drvo i danas ima kritičare pa je tako jedan prolaznik naziva “beskorisnim smećem”.

Ali većina je palmu s vremenom zavoljela “Bila sam iznenađena isprva, ali sad kružni tok ne mogu zamisliti bez nje. Vedrije je s njom, opuštenije, podsjeća me na odmor”, kaže umirovljenica Malgorzata Blaszczyk.

Komentiraj