Umjesto Ivice Todorića, Agrokor će voditi Antonio Alvarez

Robert Anic/PIXSELL

Upravljanje Agrokorom trebao bi preuzeti Antonio Alvarez III. koji dolazi iz konzultantske kuće Alvarez&Marsal. Alvarez je izvršni direktor za restrukturiranje u Europi u konzultantskoj kući Alvarez&Marsal, doznaje N1.

Nakon što ju je ruski Sberbank angažirao za pronalazak izlazne strategije u Agrokoru, ta je kuća već neko vrijeme prisutna u Agrokoru.

Prema podacima objavljenim na stranicama kompanije, Alvarez već 25 godina radi u privatnim i javnim kompanijama diljem Europe – od Velike Britanije, preko Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske, Nizozemske, Luksemburga, Švicarske, Finske, Estonije i Rumunjske.

Standstill aranžman, odnosno moratorij na postojeće bankarske obveze Agrokora stupio je na snagu u petak. U sljedećim danima doći će i do ubrizgavanja dodatnih sredstava u koncern, njegova aktivnog restrukturiranja, što znači i promjenu menadžmenta, bilo najavljeno je u petak nakon sastanka banaka i dobavljača Agrokora.

Da su usuglašeni ključni elementi standstill ugovora ranije u petak priopćili su iz Erste&Steiermärkische Bank u ime koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika Agrokora, u kojem je, uz Erste banku, još pet banaka – Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria, Sberbank, VTB Bank (Austria), Zagrebačka banka.

“Banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika i predstavnici Agrokora u principu su usuglasili ključne elemente tzv. standstill ugovora, potpis kojeg se očekuje tijekom dana (Standstill). Cilj ugovora je olakšati napore kompanije da stabilizira poslovanje te osigura podmirenje dospjelih obveza prema dobavljačima u idućem razdoblju. Standstill bi trebao olakšati napore kompanije u rješavanju pitanja likvidnosti, osiguranja kontinuiteta poslovanja, zaštite vrijednosti koncerna, kao i predstaviti osnovu za održivo restrukturiranje koncerna”, navodi se u priopćenju.

Kako se ističe, “nužnost za uspješnu stabilizaciju je koordinacija svih ključnih sudionika kako bi zajedno poduprli dugoročan i održiv poslovni model”.

“Shodno tome, usuglašeno je s kompanijom da će upravljački tim kompanije biti osnažen. Kao prvi korak, osnažit će se uvođenjem funkcije Glavnog direktora za restrukturiranje (Chief Restructuring Officer) kao ključne osobe za provedbu programa stabilizacije. Nadalje, tijekom procesa restrukturiranja, funkcije top menadžmenta bit će popunjene neovisnim stručnjacima kako bi se vodio transparentan i održiv proces restrukturiranja”, zaključuje se u priopćenju.

Komentiraj