UMIROVLJENICI ZAJEDNO ‘Potpuno je idiotski da djedovi i bake plaćaju alimentaciju’

Autor:

29.05.2024., Zagreb -  Koalicija Umirovljenici zajedno, SU, BUZ, DSU odrzala je konferenciju za novinare o mogucnostima financiranja ugradnje dizala u visekatne stambene zgrade novcem iz Europske unije kojim se Hrvatska zbog nekog razloga ne koristi. Na konferenciji su govorili nositelj koalicijske liste za Europski parlament s kolegama. Medijima su se obratili Vesna Horvat, Milivoj Spika, Mladen Novosel. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Platforma Umirovljenici zajedno protivi se izmjenama Zakona o privremenom uzdržavanju zbog opasnosti rasta broja ovršenih djedova i baka radi naplate alimentacije, poručili su u ponedjeljak kandidati platforme za Europski parlament Milivoj Špika i Vesna Horvat.

Predsjednica Stranke umirovljenika Karlovačke županije Vesna Horvat rekla je da prijedlog Zakona o privremenom uzdržavanju navodi da su obveznici uzdržavanja roditelji koji ne stanuju s djetetom te baka i djed, iako se očekivalo da u novom zakonu neće biti predviđene obveze djedova i baka u vezi alimentacije.

“Država treba snažnije pritisnuti obveznika uzdržavanja djeteta rastavljenih roditelja kako bi se novac naplatom potraživanja vratio u alimentacijski fond, umjesto ovrhe onoga koga je najlakše ovršiti – uskratiš dio penzije i problem je riješen“, kaže Horvat.

U drugim europskim državama roditelji koji ne plaćaju alimentaciju suočeni su s raznim sankcijama, primjerice, u Njemačkoj ne mogu registrirani motorno vozilo.

Broj ovršenih djedova i baka za sada nije velik jer je sudska praksa popustila u odnosu na razdoblje prije par godina. “Postoje slučajevi da bake i djedovi plaćaju desetak godina po dvije stotine eura mjesečno. Sudovi više ne savjetuju majkama da tuže bake i djedove, no čim zakon nešto predviđa postoji opasnost”, ističe Horvat.

Ustav predviđa da su roditelji dužni odgajati, uzdržavati i školovati djecu, a tek Obiteljski zakon propisuje da su djedovi i bake dužni uzdržavati maloljetno dijete, ako roditelj ne ispunjava svoje obveze.

Predsjednik Bloka umirovljenici zajedno Milivoj Špika smatra kako je “potpuno idiotski” da djedovi i bake plaćaju alimentaciju. “Postoji sugestija da se ne pokreću sudski sporovi protiv djedova i baka, no zakon se koristi kada je potrebno. Tome treba stati na kraj što je moguće prije”, poručio je.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.