Umirovljeni liječnici pozvani da pomognu u borbi protiv koronavirusa

Hrvatska liječnička komora (HLK) pozvala je danas umirovljene liječnike da se dobrovoljno priključe zdravstvenom sustavu u borbi protiv covida, jer je situacija “vrlo, vrlo ozbiljna”, a epidemija je “plamteća”, kazao je za N1 predsjednik HLK-a Krešimir Luetić.

Riječ je, pojasnio je, o oko tisuću liječnika od 65 do 75 godina koji još uvijek imaju licence za rad. U posljednja dva, tri sata, otkada je poziv upućen, “javilo se petnaestak kolega”, kazao je Luetić, dodajući kako očekuje da će se većina njih javiti u ponedjeljak. “Ako ih se odazove sto ili dvjesto, bit će to velika pomoć”, kazao je Luetić.

Luetić je objasnio kako ti ljudi neće ići “na prve linije borbe s Covidom”, jer su u rizičnoj skupini, ali će zamijeniti liječnike koji rade s necovid pacijentima, kako bi se nadoknadio sadašnji nedostatak liječnika, jer ih je gotovo dvjesto zaraženo, a više od petsto u samoizolaciji.

Luetić je kazao kako je situacija u zdravstvenom sustavu “vrlo, vrlo ozbiljna”. Kazao je kako se, s obzirom na sadašnje brojke zaraženih, za otprilike dva tjedna može očekivati čak i učetverostručenje broja oboljelih, a istodobno i manji broj liječnika zbog zaraze. “Nije isto brine li jedan liječnički tim za deset ili za pedeset pacijenata. U tome je sadašnji problem”, kazao je Luetić.

Bit će pozvani i studenti viših godina studija medicine koji će raditi u zavodima za javno zdravstvo kako bi pomogli epidemiolozima u praćenju kontakata zaraženih, da se ne dogodi “slom” toga sustava, koji bi uzrokovao još veći broj zaraženih, kazao je Luetić.

On je upozorio i na problem “izrazito velikog broja pozitivnih među testiranima”, koji je u Zagrebu oko 40 poso, a u Hrvatskoj “27 posto”. “Epidemija je plamteća, što znači da mnogo zaraženih prolazi mimo testiranja”, upozorio je Luetić.

Komentiraj