UMIROVLJENI GENERALI: Uhićenjem pripadnika HVO-a stvara se nesigurnost za Hrvate u BiH

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Umirovljeni generali Hrvatske vojske (HV), Josip Lucić i Ljubo Česić Rojs komentirali su u utorak uhićenje desetorice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju (BiH), ocijenivši da podizanje takvih optužnica nakon 21 godinu stvara nesigurnost za hrvatsko stanovništvo u BiH, te su podsjetili da su uhićeni pripadnici HVO-a i hrvatski državljani i imaju i hrvatske činove.

“Nakon 21 godine podizanje takvih optužnica stvara se stvarna nesigurnost za kompletno hrvatsko stanovništvo u Bosni i Hercegovini”, izjavio je novinarima na obilježavanju blagdana Svih svetih na Mirogoju bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH umirovljeni general zbora Josip Lucić.

Umirovljeni general Ljubo Česić Rojs rekao je kako tu treba diplomatskim rješenjem djelovati i da diplomacija Republike Hrvatske mora zaštiti te ljude koji su uhićeni.

“Oni su svi hrvatski državljani i imaju hrvatske činove”, dodao je general Česić Rojs.

Ministar Stier: Hrvatska izražava zabrinutost zbog uhićenja pripadnika HVO-a

Ministar vanjskih i europskih poslova i potpredsjednik Vlade RH Davor Ivo Stier, ranije danas je izjavio da je Republika Hrvatska izrazila zabrinutost zbog uhićenja desetorice bivših pripadnika HVO-a u Orašju.

“Preko veleposlanstva u Sarajevu, kontaktirali smo nadležne institucije Bosne i Hercegovine, a ja sam osobno dao instrukciju našem veleposlaniku da zatraži od nadležnih stupanje u kontakt s hrvatskim državljanima, koji su uhićeni, a državljani su i BiH; tako da ih institucije BiH tretiraju kao svoje državljanine”, izjavio je novinarima ministar Stier na zagrebačkom groblju Mirogoj, gdje je izaslanstvo HDZ-a položilo vijence i zapalilo svijeće u povodu blagdana Svih svetih.

Naglasio je da desetorica uhićenih bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) imaju i državljanstvo Republike Hrvatske.

Desetorica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane s područja Bosanske Posavine uhićena su u ponedjeljak u Orašju, u BiH, a Tužiteljstvo BiH iz sumnjiči da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti. Među uhićenima, koji je i Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog Zbornog područja.

Komentiraj