UMIĆEVIĆ: ‘Ćorićeve poruke smatram prijetnjom, ali ga se ne bojim’

Naftni konzultant Jasminko Umićević govori o načinu formiranja tržišne cijene nafte, nepoznatoj studiji koju je Ina dala izraditi da bi utvrdila vrijednost nafte, ali i neprimjerenim porukama koje mu je preko posrednika uputio ministar Tomislav Ćorić

Naftni konzultant Jasminko Umićević prošlog je tjedna na svom Twitter profilu napisao: “Kaže mi jedan od sudionika sinoćnjeg Otvorenog da me Tomislav Ćorić na druženju nakon emisije optužio da dilam nekakve materijale protiv njega vezano na Inu i neka mi poruči da on to ZNA.” Na to je Umićević konstatirao: “Ne dilam, nego samo komentiram loše odluke, a što se tiče poruka, takvih sam se naslušao.” Nacional je Umićeviću postavio nekoliko pitanja na temu cijena nafte, Ininog reagiranja, ali i ministrovih poruka.

NACIONAL: Na izjave na N1 televiziji, u kojima ste upozorili da bi u slučaju prodaje hrvatske nafte MOL-u moglo biti posla i za državne organe, reagirali su iz Ine. Jesu li oni demantirali išta od onog što je rečeno?

U biti Ina nije ništa demantirala. Pa i sam naziv toga priopćenja je “Reagiranje”, a ne “Demanti”. Voditelj emisije u tom razgovoru je rekao da postoje informacije da je Ina naftu MOL-u prodala po formuli cijene – Brent Dated plus nekoliko centi i ja sam iznenađen tom informacijom komentirao ekonomsku neutemeljenost takve cijene, uz ogradu “ako je to istina”, i konstatirao upitnost te cijene u odnosu na tržišnu razinu te ustvrdio da bi nadležni organi RH, poglavito Porezna uprava, trebali izvršiti analizu te cijene s aspekta tzv. transfernih cijena, s obzirom da su Ina i MOL povezana društva tj. da je MOL vladajuće društvo u odnosu na Inu jer je ta cijena, ako je istinit podatak, znatno niža od tržišne.

NACIONAL: Na koji se način formira cijena nafte, što finalna cijena prema kupcu mora sve uključivati?

Cijene nafte, kao i ostalih tzv. commodities, formira se na tržišnoj osnovi u ovisnosti od ponude i potražnje za pojedinim tipom odnosno vrstom nafte. U osnovi, nafte se po kvaliteti dijele s obzirom na mogući iscrpak najvrednijih derivata i sadržaj sumpora na tzv. teške, engleski heavy, s većim sadržajem sumpora, i lake, engleski light, s malim sadržajem sumpora. Cijene nafte na dnevnoj osnovi kotiraju na svjetskim burzama i objavljuju se u posebnim biltenima od kojih je najpoznatiji i u najvećoj primjeni Platts Market Wire iz Londona. Kod zaključenja ugovora o prodaji i formiranja cijena ugovaraju se formule koje uključuju prosječne kotacije nafte koja je predmet prodaje ili slične kvalitete, u periodu isporuke objavljene od strane Plattsa uvećane za troškove isporuke od mjesta otpreme do mjesta isporuke. U konkretnom slučaju prodaje Inine nafte MOL-u treba reći da se radi o mješavini nafte izrazito visoke kvalitete jer nafta proizvedena na hrvatskim naftnim poljima sadrži vrlo male količine sumpora i nalazi se u vrhu po kvaliteti i spada u tzv. lake, light nafte, za kojima vlada velika potražnja kod rafinerija i samim time njena bi cijena trebala biti znatno viša u odnosu na, recimo, rusku ili iračku naftu. Hrvatska nafta po svojoj kvaliteti najsličnija je azerbajdžanskoj nafti tipa Azeri Light, koja je najprodavanija laka nafta u Mediteranu, a doprema se iz Azerbajdžana preko Turske poznatim naftovodom Baku-Ceyhan. Iz luke Ceyhan otprema se širom svijeta. Kod prodaje Azeri Light koristi se formula cijene – prosječna cijena nafte tipa Brent Dated u mjesecu isporuke uz plaćanje dodatne premije u američkim dolarima po barelu.

NACIONAL: Koliko iznosi ta premija?

Ta premija u posljednjih nekoliko mjeseci kreće se u vrijednostima između 2 do 4 dolara po Barelu, a ona uglavnom ovisi o stanju ponude alternativnih tipova lakih nafti u Mediteranu i Crnom moru (libijske, alžirske, kazahstanske i ruske tipa Siberian Light), troškova prijevoza i razina rafinerijskih marži. Dakle, ukoliko želimo utvrditi tržišnu vrijednost nafte proizvedene na hrvatskim naftnim poljima koju Ina prodaje MOL-u, kao referentni tip nafte za usporedbu treba koristiti naftu Azeri Light i njenu cijenu koja je tržišna, a formira se po formuli: prosjek cijene nafte tipa Brent Dated u mjesecu isporuke, koji je objavljen u Platts Market Wireu, uvećano za premiju od 3 dolara ( prosjek između 2 i 4 ) po barelu na paritetu turska luka Ceyhan.

NACIONAL: Ina je u svom “Reagiranju” navela: “Vrijednost Inine nafte temelji se na studiji koju je za potrebe Ine 2019. godine napravila renomirana međunarodna tvrtka temeljem njenog sastava i kvalitete.” Što to znači, da se prije nije znala vrijednost i kvaliteta Inine nafte? Jeste li vi čuli za tu studiju prije?

Nisam čuo za tu studiju. Nije mi jasno da Ina, tvrtka koja crpi i proizvodi naftu više od 70 godina, danas nije samostalno u stanju utvrditi cijenu jednog od najznačajnijeg vlastitog resursa, sirove nafte, jednostavnom usporedbom kvalitete, potražnje i troškova s referentnim tipovima nafte koji kotiraju na burzama, već za to angažiraju “renomirane konzultante”, vjerojatno da bi se dobio alibi za odgovornost u eventualnim postupcima državnih organa RH.

NACIONAL: Mislite li da će državni organi reagirati s obzirom na javno objavljene informacije? I koga bi oni tu trebali ispitati, tko je najodgovorniji, predsjednik Uprave Ine ili netko treći?

Trebaju postupiti sukladno zakonu.

NACIONAL: Na Twitter profilu objavili ste da vam je ministar Ćorić poručio da zna da vi dilate informacije protiv njega. Otkuda bi ministar imao takve informacije, kako ste doživjeli tu ministrovu poruku i smatrate li to neizravnom prijetnjom?

Da, jedan od sudionika emisije “Otvoreno” nazvao me sljedećeg dana i rekao mi da mu je tijekom druženja neposredno nakon emisije ministar Ćorić rekao da zna da je dilam nekakve materijale protiv njega i neka mi poruči da on to zna. Posebno, je, kako mi je rekla ta osoba, naglasio da on to zna i neka mi to poruči.

NACIONAL: Ali otkud ministru takve informacije?

Ne znam o čemu je govorio, ali znam da nikakve materijale protiv Ćorića nisam dilao. On valjda zna i o čemu je govorio i otkud je i na koji način dobio takve informacije.

NACIONAL: Je li taj slučaj još ozbiljniji od toga da ministar zna što se piše u novinarskim grupama? Što vam to govori?

Naravno, kad vam netko s pozicije člana Vlade zaduženog za područje kojim se bavite poručuje da zna nešto što ni vi sami ne znate, jer ne dilate nikakve materijale niti informacije, već samo u okviru svoje dugogodišnje profesije energetskog konzultanta iznosite svoje stručno mišljenje o pojedinim poslovnim događanjima i pojavama, onda naravno da takove neprimjerene poruke smatram prijetnjom. Naravno, takvih prijetnji se ne bojim, ali ih smatram neprimjerenima. Bilo bi primjerenije da gospodin ministar javno, argumentirano obrazloži svoje tvrdnje i eventualno neslaganje s onime u čemu se razilazimo. Zato sam ga i pozvao na sučeljavanje. Ali za to treba imati znanje i stručnu ekspertizu.

Komentiraj