Grgur Zucko/PIXSELL

UMAG Svečano otvoren Islamski kulturni centar

U Umagu je u subotu svečano otvoren prvi Islamski kulturni centar izgrađen u Istri, a čiji je kamen temeljac postavljen prije četiri godine, 15. ožujka 2014. godine na lokaciji naselja Vrh, 400-tinjak metara od mora.

Kako se tom prigodom čulo, ovaj Centar je od iznimne važnosti jer će omogućiti mjesto za obavljanje vjerskih obreda, imati učionice za djecu, knjižnicu te multifunkcionalnu salu za kulturna događanja. Stoga je Islamska zajednica izrazila zahvalnost umaškom gradonačelniku i cijeloj gradskoj upravi zbog iskazane potpore u izgradnji tog centra. Izgradnju su financirali Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj iz Zagreba, dijaspora i vjernici donacijama, a vrijednost investicije procjenjuje se na milijun eura.

“Grad Umag, kao i ovaj dio Istre često se ističe kao primjer višenacionalnog suživota, tolerancije i multikulturalnosti, a ovim primjerom to se još jednom potvrđuje” – kazao je gradonačelnik Vili Bassanese obraćajući se brojnim uzvanicima među kojima su bili ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, izaslanik ministra vakufa države Kuvajt, muftija dr. Aziz ef. Hasanović, zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko, saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Davor Bernardić te domaćini predvođeni imamom Elvedinom ef. Posavljakom.

“Živjeti u zajednici je civilizacijski doseg i potreba, no živjeti u zajednici u kojoj djelima pokazujemo da je naša raznolikost naše bogatstvo je realnost i ponos Umaga. Graditi, stvarati, uvažavati, razumjeti, prihvatiti, vrijednosti su na kojima dnevno radimo, a čuvajući te vrijednosti, čuvamo sebe i stvaramo bogatstvo naše zajednice, ali i služimo kao primjer boljega svijeta” – poručio je Bassanese. Po njegovim riječima, svi teže ka tome da nam bude bolje u životu, no kako je rekao “većina nas možda ne želi razumjeti, ili vrlo brzo zaboravi, da bogatstvo nije samo materijalno”.

“Bogatstvo se nalazi u svima nama, u našim raznolikostima i spremnosti dijeljenja ljudskih vrijednosti s našim sugrađanima. Danas slavimo rezultat ljudskog bogatstva, našeg sustava mišljenja, ali i realizacije zajedničkog rada”, naglasio je Bassanese.

“Dobre ideje dovode do dobrih rezultata a aktivnosti ovog centra žele upravo približiti ljude jedni drugima. Stoga zahvaljujem svima onima koji su pomogli i uložili svoju ljubav u realizaciji zajedničkog kulturnog centra”, istaknuo je glavni umaški imam Elvedin ef. Posavljak.

Na svečanosti je bio i predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji je u izjavi novinarima istaknuo kako se otvaranjem Islamskog kulturnog centra u Umagu pokazuje da se SDP jedini kroz djela, a ne samo kroz riječi, bori za zaštitu svih manjina u Hrvatskoj i da živi multikulturalnost, multikonfesionalnost i multietičnost.

“Mnogima su puna usta lijepih riječi i načelno se zalažu protiv diskriminacije, bore se i štite prava manjina, bore se i štite muslimansku zajednicu, ali kad dođe do realizacije, odnosno kada treba realizirati islamski kulturni centar, onda su tu Umag, Rijeka, Sisak, Gunja i Zagreb”, izjavio je, uz ostalo, Bernardić.

Komentirajući novinarima SDP-ov prijedlog izmjene ovršnog zakona, Bernardić je istaknuo kako je jedino ta stranka ponudila konkretan plan za zaustavljanje dužničkog ropstva, za deblokade i zaustavljanje kamatarenja.

Govoreći o Agrokoru on je kazao kako “zbog najnovijih saznanja” DORH treba što prije reagirati.

“Prošli tjedan smo bili svjedoci otvaranja novih afera koje su tresle Agrokor i Hrvatsku. Sud je donio jednu važnu odluku jer očito je da nisu svi vjerovnici imali pošten tretman. Prošli tjedan postalo je jasno – oni koji su pisali lex Agrokor, zajedno s Martinom Dalić, kasnije su se obogatili na savjetničkim uslugama”, rekao je, uz ostalo, Bernardić dodavši kako je “ovaj slučaj čist kao suza, kako je manje-više sve jasno i zato zaslužuje promptnu reakciju DORH-a”.

Poručio je da premijeru i Vladi upućuje “vrlo jasno i jednostavno pitanje koje se odnosi na to kada će se izabrati stalno vjerovničko vijeće, kako bi se proces nagodbe mogao dovršiti”.

 

Komentiraj