Budućnost brodogradilišta Uljanik i njegovih radnika i dalje je neizvjesna. Iz Stožera za obranu Uljanika kažu da ne pristaju na ponuđene opcije – Kermas ili stečaj, prenosi RTL.

Poručuju da im je voda došla do grla, a tjerati ih da biraju “između dva zla je neljudski”. Ako im Vlada do utorka ne ponudi neko treće, njima prihvatljivo, rješenje, spremni su ponovno izaći na ulice i krenuti u novi štrajk.

foto HINA/ Daniel SPONZA/ ds

Proglas Stožera za obranu Uljanika prenosimo u cijelosti:

“Uljanikovci… Puležani…

Sve ove dane, uz sastanke s upravom do pokušaja ulaska na sastanak u ministarstvo, preko raznih dopisa koje smo supotpisali, uglavnom na sve moguće načine smo probali doznati, saznati, upozoriti, stisnuti… sve da saznamo kuda idemo i koja nam je sudbina!

Gubljenje vremena, po nama, jer Vlada RH drži sve konce u rukama.
BEZ USPJEHA.

Kako vrijeme odmiče sve više i više se dvije opcije ističu- KERMAS ILI STEČAJ!

NE PRISTAJEMO NA NITI JEDNU!

Ako nam se do utorka 02.10.ne iskristalizira neka druga opcija od dvije navedene, spremni smo pozvati SVE kojima je Uljanik bitan na prosvjede ili štrajk.

VODA NAM JE DO GRLA!
A tjerati i nas i radnike da biraju između dva zla-NELJUDSKI!

Ako je uprava prepreka za drugog strateškog partnera,
UPRAVA ODLAZI!
Ovako i onako ova uprava ne ostaje!

MI SZOBU bez vas radnika i Puležana nemamo snagu. Vi ste naša snaga, ULJANIKOVA SNAGA! Zato dragi Uljanikovci i Puležani, ako vas pozovemo, nemojte biti pasivni!! Ako bude potreba, a NE ODAZOVEMO SE I NE IZAĐEMO VAN, to će biti naš kraj, kraj Uljanika! Borimo se za sebe!
NEKA NAS SE OPET ČUJE I VIDI!

Odmah da izbjegnemo svađe i podmetanja te pokušaje ocrnjivanja i sl.

Ovo je poziv da budemo spremni na poteze koji su potrebni pa ako treba i štrajk! Ako do navedenog datuma dobijemo pozitivne informacije ili se dese pozitivni pomaci ili bilo što slično, što nam pokaže da se pitanje nas radnika i Uljanika rješava na bolji način nego do sada, obavijestit ćemo ljude kao i uvijek do sada i odlučiti sto dalje!

Ne želimo očajavati niti se predavati! Možemo raditi svoje poslove dok Vlada radi na našoj dobrobiti, ali ako se to ne radi možemo biti i na cesti!

BUDIMO SPREMNI!

NEDAMO ULJANIK!”

foto HINA/ Daniel SPONZA/ ua

Podsjećamo, istarski župan Valter Flego i gradonačelnik Pule Boris Miletić u četvrtak su zatražili hitan sastanak s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem o “Uljaniku” budući da na operativnom sastanku u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta gdje im je predstavljen dopunjeni programa restrukturiranja tog brodogradilišta nije nazočio resorni ministar Darko Horvat niti su dobili odgovore na konkretna pitanja.

Budući da su i predstavnici radnika “Uljanika” u više navrata bezuspješno tražili sastanak s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, istarski župan i pulski gradonačelnik od premijera Plenkovića traže da na novom sastanku budu prisutni i predstavnici radnika brodogradilišta.

Na sastanku u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta u srijedu prezentacija, rasprava i komentari svih sudionika sastanka trebali su usuglasiti ključne postavke koji bi bili osnova za dopunu programa restrukturiranja.

“Ključni cilj sastanka bio je zauzeti jedinstvene stavove i poglede na dostavljene komentare i primjedbe Europske komisije, kako bi Uljanik finalizirao odgovore na osnovne primjedbe, koje se prije svega odnose na održivost poslovanja te omjer sudjelovanja države i strateškog partnera u ukupnim troškovima restrukturiranja. Dogovoreno je kako će se u što je moguće kraćem roku odgovoriti na pitanja Europske komisije kako bi se moglo nastaviti sa započetim procesom”, stoji u priopćenju.

Komentiraj