N1

ULJANIK “Bez otpremnine nitko neće otići”

Predsjednik štrajkaškog odbora Uljanika Đino Šverko potvrdio je u srijedu popodne novinarima kako je prije desetak dana dobio skraćenu verziju plana restrukturiranja Uljanika koji je danas objavio “Glas Istre”, no da “još nitko javno nije iznio pojedinosti o tome što se zapravo sprema”, a kako je istaknuo, nitko od 600 radnika koji bi prema planu trebali dobiti otkaz  neće otići bez otpremnine.

Po tom planu, kako navodi taj istarski dnevni list, “na sadašnjoj lokaciji pulskog škvera nema gradnje skupih apartmana, hotela niti stanova, a oko 600 radnika bi trebalo dobiti otkaz uz prosječnu otpremninu po radniku od 115.500 kuna”.

“Bez otpremnine sigurno neće nitko otići, pa se zato novac za to mora naći, a sredstva bi u omjeru 50:50 trebali osigurati država i strateški partner”, poručio je Šverko.

Kako je objavio “Glas Istre”, planom restrukturiranja predviđa se smanjenje radne snage u svim fazama brodograđevnog procesa, od ugovaranja broda do njegove isporuke brodovlasnicima, s time da bi se jedino sektor koji je odgovoran za projektiranje i konstrukciju trebao povećati kako bi se unaprijed osigurala preraspodjela resursa te veća preciznost u izvedbi projekta. I dok se stanovi i apartmani prema planu restrukturiranja neće graditi, na atraktivnom prostoru uz more gradila bi se marina, što potvrđuje podatak da će se na tom području razviti “infrastruktura i objekti potrebni za marinu i metalne konstrukcije”.

Marinu bi, kako se navodi u planu, trebao razviti sam Uljanik kroz vlastiti doprinos i investiciju od 225 milijuna kuna na površini od 300.000 metara četvornih koja obuhvaća i kopno i more, a njezina će realizacija ovisiti o odluci Vlade i o tome hoće li država produžiti koncesiju za Arsenal te ju prilagoditi za servisno-uslužne djelatnosti.

Naime, zasad Uljanik ima koncesiju samo za brodograđevnu djelatnost. Isto tako, ta bi marina mogla iziskivati i promjene u Generalnom urbanističkom planu Grada Pule, a kako stoji u njemu, pripreme za koncesijske i građevinske dozvole počet će u rujnu nakon primjene programa restrukturiranja. Dobivanje koncesije po njihovim prognozama određeno je za travanj 2019.

Predsjednik štrajkaškog odbora Đino Šverko izjavio je također kako mu ne pada na pamet više se kandidirati u Nadzorni odbor tog društva. Naime, uskoro bi trebala biti poznata imena radnika koji će se kandidirati za novi Nadzorni odbor budući da su njegovi sadašnji članovi kao i Uprava dali mandate na raspolaganje.  Neslužbeno se doznaje kako bi u novi Nadzorni odbor mogao ući i netko iz Stožera za obranu Uljanika.

Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata ocijenio je kako se “svi oni koji su doveli radnike Uljanika u ovakvu situaciju danas skrivaju po svojim kućama”.

Europska komisija poručila je u srijedu da još nije završila analizu prijedloga restrukturiranja pulskog brodogradilišta Uljanika koji je stigao iz hrvatske Vlade te da ne može prejudicirati ishod te analize ni vrijeme kada će biti gotova. “Naša procjena je u tijeku, ali ne možemo prejudicirati njezin ishod ni vrijeme kada će biti gotova i svjesni smo važnosti toga pitanja. Plan restrukturiranja mora vratiti tvrtku u dugoročnu održivost bez nastavka javne potpore kako bi se sačuvala radna mjesta u Istri na održivim temeljima”, odgovoreno je Hini iz Europske komisije na upit u kojoj je fazi procjena prijedloga restrukturiranja koji joj je upućen 1. srpnja i kada se može očekivati njezina odluka.

U Komisiji podsjećaju da su u siječnju ove godine odobrena državna jamstva Uljaniku za zajam u iznosu od 96 milijuna eura, što predstavlja državnu potporu koja je uvjetovana restrukturiranjem tvrtke kako bi joj se osigurala održivost i kako bi se novac poreznih obveznika učinkovito trošio.

Komentiraj