FaH

ULAZAK U NATO Kerry: Pozivnica za članstvo je potvrda politike “otvorenih vrata”

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ocijenio je u srijedu da je poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO istodobno i snažan impuls njenim europskim integracijama, dok je američki državni tajnik John Kerry poručio da je pozivnica za članstvo potvrda politike “otvorenih vrata”.

„Želim uvjeriti i one koji su bili neopredijeljeni, a i one koji su bili protiv ove integracije, da će Crna Gora s članstvom u NATO dobiti mnogo u sigurnosnom, gospodarskom i političkom smislu“, poručio je Vujanović.

On je ocijenio da će Crna Gora pozivom u NATO dobiti puno i na području europskih integracija, te da će osim za nju, to imati vrijednost i za regiju, jer predstavlja ohrabrenje za sve aspirante koji žele biti dio Alijanse.
„Ali ovo je, svakako, vrijednost i za NATO, koji je pokazao da je politika otvorenih vrata trajna politika i odlučna vrijednost tog saveza“, rekao je Vujanović.

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je u srijedu za TV Crne Gore da je pozivanjem Crne Gore da bude 29. članica Alijanse, NATO potvrdio politiku otvorenih vrata.

“Moja vlada se raduje suradnji s Crnom Gorom u predstojećem razdoblju, do summita u Varšavi, na procesu pristupanja”, kazao je Kerry.
Komentirajući odnos Rusije prema ovom prijemu, Kerry je rekao da države same biraju žele li se priključiti NATO-u. Poručio je da NATO nije nikome prijetnja, da nije ofenzivna organizacija, već defanzivna alijansa koja želi osigurati sigurnost i nije fokusirana na Rusiju ili nekog drugog.

“Rekao bih Rusiji i svakoj drugoj zemlji koja brine – fokus nije na njima, već na obrani od nekog tko je prijetnja, uključujući Islamsku državu”, dodao je on.

Komentiraj