Ulazak Hrvatske u Schengen: Duža čekanja i strože kontrole na istočnim granicama Hrvatske

Konačnu odluku o ulasku Hrvatske u Schengensku zonu donijet će 22 države članice Unije, članice šengenskog prostora, na sastanku 9. prosinca. Pripremu Hrvatske za ulazak u Schengen osjetili su građani Bosne i Hercegovine koji već nekoliko godina duže čekaju na graničnim prijelazima na kojima su pojačane kontrole. Ove godine najviše su se žalili prijevoznici koji izvoze robu u Europsku uniju, analizirao je N1.

“Republika Hrvatska radi pripreme za ulazak u Šengen i u tom kontekstu su tijekom 2022. godine vršili pojačan nadzor, kako same dokumentacije, tako i roba koje ulaze u Europsku uniju i za očekivati je vjerojatno da će od početka iduće godine biti i kolona i dužih čekanja prilikom ulaska u Hrvatsku, međutim to je isključivo zbog činjenice da carinska služba Republike Hrvatske ima duže i konkretnije provjere”, pojasnio je Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Granična policija BiH je bez posebnih savjeta i uputa za svoje građane. “Iz dosadašnjeg iskustva, kada govorimo o šengenskom prostoru, gdje putuju državljani BiH, to je svakodnevica, Slovenija, Mađarska i druge zemlje, a sama činjenica da sada ispunjavaju uvjete ulaska u navedene zemlje ukazuje da će pod istim uvjetima moći putovati i u Hrvatsku nakon njezina pristupanja Šengenu”, izjavila je Franka Vican iz Granične policije BiH.

Ipak, djelomičnih promjena će biti. Jedna od njih je ulazni i izlazni pečat u putnom dokumentu koji više neće biti u nadležnosti policije u Sloveniji, već MUP-a Republike Hrvatske. “Ukoliko Republika Hrvatska bude dio šengenskog prostora tada se to smatra jednim područjem i ulazni, odnosno izlazni pečat, u putovnici dobit će na bosansko-hrvatskoj granici i građani BiH će moći boraviti, kada govorimo o turističkim posjetima, 90 unutar 180 dana kako je to bilo i ranije”, pojasnio je Tomislav Kufner, voditelj Službe za susjedne zemlje MUP-a Hrvatske.

Konkretnije promjene za građane BiH prilikom prelaska vanjske granice EU-a odnose se na uvođenje Etias informacijskog sustava, koje je nekoliko puta bilo odgođeno.Ako se uvede, građani koji nemaju državljanstvo neke od zemalja članica EU-a, morat će prije putovanja elektronski popuniti najavu za što će morati izdvojiti sedam eura. U najavu će unositi osobne i podatke o putnoj ispravi, a odgovorit će i na pitanja: Jesu li ranije boravili u EU-u i jesu li kažnjavani?

“U najvećem broju slučajeva odgovor će zaprimiti odmah. Ono što je bitno naglasiti je da će dobiti potvrdu da mogu pristupiti graničnoj kontroli, što ne znači nužno da će im biti odbijen ulazak. Uvjeti ulaska se određuju na samom graničnom prijelazu, tek kada fizički dođu na granični prijelaz između BiH i Hrvatske”, pojasnio je voditelj Službe za susjedne zemlje MUP-a Hrvatske.

Odluku o Etias informacijskom sustavu (European Travel Information and Authorisation System) će donijeti nadležna tijela Europske unije, a mnogi smatraju da nema neke velike logike za novi trošak građanima u visini od sedam eura jer Etias odobrenje nije viza.

Eventualni ulazak Hrvatske u Šengen zonu mogao bi donijeti i neke pogodnosti za građane BiH. Prije svega to se odnosi na zračni promet jer kontrola putovnica unutar Hrvatske neće podrazumijevati novu kontrolu u nekoj drugoj zemlji unutar Šengen zone. Isto se odnosi na gužve na graničnim prijelazima tijekom ljetne turističke sezone ili praznika jer više neće biti duplih zadržavanja na granici između BiH i Hrvatske i na granici između Hrvatske i Slovenije.

Komentiraj