ULAGANJE U PODUZETNIKE: ‘Uštedjet ću 15 tisuća eura na struji jer sam modernizirao stroj’

Vrbovečka tvrtka POSPLAST samo je jedna od čak 332 tvrtke koje su zahvaljujući poticajima Zagrebačke županije vrijednima 9,5 milijuna kuna unaprijedile svoje poslovanje u 2022. godini, što je samo nastavak ulaganja Županije u razvoj tvrtki

Vrbovečka tvrtka POSPLAST d.o.o., koja od plastičnog otpada proizvodi vrijednu sirovinu za izvoz, nadogradila je nedavno svoj glavni stroj za recikliranje plastike kako bi u uvjetima galopirajućih cijena energije postigla smanjenje količine struje koju taj stroj potroši za proizvodnju plastičnih granula. Procjenjuje se da će samo na toj stavki stroj godišnje uštedjeti 10 do 15 tisuća eura. Nabavku opreme kojom su postigli takvu energetsku učinkovitost stroja iznosom od 56 tisuća kuna sufinancirala je Zagrebačka županija.

POSPLAST je tek jedna od ukupno 332 tvrtke koje su prošle na Javnom natječaju za dodjelu potpora za povećanje konkurentnosti za 2022. godinu koji je raspisala Zagrebačka županija. Malim i srednjim poduzetnicima iz proizvodnih i neproizvodnih djelatnosti dodijeljeno je ukupno čak 9,5 milijuna kuna putem provedenih natječaja za poticanje razvoja poduzetništva u 2022. godini.

Od tog iznosa, 4,5 milijuna kuna iznosile su potpore za proizvodne djelatnosti, 3,5 milijuna kuna potpore za neproizvodne djelatnosti, a 1,5 milijuna kuna za poduzetnike početnike. Poduzetnici su dobili iznose koji su se kretali od 11 do čak 70 tisuća kuna. Najveće iznose od 50 do 70 tisuća kuna dobile su uglavnom već etablirane tvrtke koje su ulagale u proširenje i modernizaciju, nabavu raznih robotskih linija za povećanje konkurentnosti, povećanje efikasnosti i optimizaciju proizvodnog procesa.

Igor Posarić, vlasnik i direktor tvrtke POS-PLAST iz Vrbovca, s Mirnom Jaklinović i timom djelatnika ispred stroja za recikliranje plastike u koji je uložio sredstva Zagrebačke županije. FOTO: Saša Zinaje/NFOTO

Igor Posarić, direktor i vlasnik tvrtke POSPLAST, koja je sredstvima Zagrebačke županije postigla željenu energetsku učinkovitost, kaže da je riječ o njihovom glavnom stroju za izradu gotovog proizvoda, plastičnog granulata.

“Taj visokovrijedan stroj kupili smo prije četiri godine, tada je stajao 3,5 milijuna kuna, mi smo ga domodernizirali jer stroj radi non-stop, sedam dana u tjednu, a kako je struja itekako bitan faktor u ukupnim troškovima proizvodnje, na ovaj ćemo način postići iznimno značajne uštede. Preporučio bih svima koji imaju mogućnosti da ulože u modernizaciju strojeva i na taj način povećaju i njihovu funkcionalnost i vrijednost”, rekao je Igor Posarić. Strojem za čiju je energetsku učinkovitost tvrtka dobila sredstva Zagrebačke županije usitnjavaju otpad i plastičnu sirovinu i pretvaraju ga u vrlo visokovrijedan granulat koji prodaju po cijelom svijetu.

“Od onog što drugi bacaju na otpad i u smeće, mi 99 posto uspijevamo iskoristiti. To je vrlo vrijedno i za Republiku Hrvatsku, a takvih tvornica kao što je naša u Hrvatskoj skoro ni nema jer je potreban visok stupanj znanja koji se dobiva jedino kroz godine iskustva”, ističe Igor Posarić. Njegova tvrtka tako se na vrijeme pripremila za energetsku krizu jer su, osim u stroj, još ranije uložili i u vlastitu sunčanu elektranu snage 250 kilowatta.

“Sve smo to oformili prije ovog poskupljenja kako bismo mogli opstati i jako smo zadovoljni rezultatima”, zaključio je Posarić. Za razliku od njegove i drugih tvrtki koje posluju već dugi niz godina pa su ulagali u modernizaciju, neke su tvrtke kretale od nule, a Zagrebačka županija i za njih je osigurala sredstva kako bi potaknula ulazak mladih ljudi u svijet poduzetništva. Jedna od njih je i poduzetnica Marina Budiselić Đunđek koja se nakon 15 godina rada u trgovinama tekstilom odlučila otvoriti vlastiti butik u centru Vrbovca gdje je prepoznala priliku jer smatra da u Vrbovcu nedostaje takva ponuda. Na natječaju Zagrebačke županije dodijeljeno joj je 14 tisuća kuna. Budući da je tek krenula u posao, to joj je predstavljalo veliku pomoć.

Mladoj poduzetnici Marini Budiselić Đunđek iznos od 14 tisuća kuna poticaja za uređenje prostora bio je ‘vjetar u leđa’ za pokretanje posla s butikom od nule. FOTO: Saša Zinaje/NFOTO

“Sredstva Zagrebačke županije bila su mi značajna jer sam njima eliminirala jednu od stavki troškova, konketno, uređenje poslovnog prostora. Sredstva su iznosila 14 tisuća kuna i nisu bila presudna za moj ulazak u poduzetništvo, ali su mi bila dodatni ‘vjetar u leđa’”, kaže Marina Budiselić Đunđek.

Osim za uređenje prostora, za neproizvodne djelatnosti potpore su dodijeljene i za nabavu strojeva, alata i druge opreme, nabavu informatičke opreme, izradu web-stranica, web-shopa te nabavu vozila ili radnih strojeva za obavljanje djelatnosti.

Zagrebačka županija kontinuirano izdvaja znatna sredstva za bespovratne potpore malim i srednjim poduzetnicima za proizvodne i neproizvodne djelatnosti te poduzetnicima početnicima.

U dvije izazovne pandemijske godine (2020. i 2021.) Zagrebačka županija poduzetnicima je dodijelila bespovratno rekordan iznos od 24 milijuna kuna. Uz „tradicionalne“ potpore za konkurentnost, Županija je dodijelila i tzv. COVID potpore za očuvanje i poticanje poslovne aktivnosti za mikro subjekte čiji je rad bio obustavljen zbog lockdowna.

Iznosi poticaja kretali su se od 11 do 70 tisuća kuna, a poduzetnici početnici dobili su ukupno čak 1,5 milijuna kuna poticaja

No, ulaganje u poduzetnike uvijek se isplati. Prema analizi Financijske agencije (Fina) poduzetnici Zagrebačke županije u 2021. godini prema kriteriju neto dobiti, ukupnih prihoda te prosječnoj neto plaći, zauzeli su visoko drugo mjesto, odmah iza poduzetnika Grada Zagreba. Prema broju zaposlenih i izvozu Zagrebačka županija je na trećem mjestu, a prema broju poduzetnika na petom mjestu u RH.

Zagrebačka županija lani je imala 9.811 poduzetnika, koji su zapošljavali 66.640 radnika. Poduzetnici Zagrebačke županije lani su ostvarili ukupne prihode od 67,8 milijardi kuna, uz konsolidiranu neto dobit od 2,7 milijardi kuna, što je 16,4 posto više na godišnjoj razini. Izvoz je povećan za 29,2 posto u odnosu na 2020. godinu.

Paralelno s ovim povećanjima rasla je i prosječna mjesečna neto plaća zaposlenih kod poduzetnika te je ona u 2021. godini iznosila 6485 kuna, što je 5,5% više u odnosu na prethodnu godinu.Na području Zagrebačke županija trenutno je aktivna 31 poslovna zona, a u njihov razvoj od 2001. godine samo je Zagrebačka županija uložila oko 54 milijuna kuna.

Neke od tvrtki koje posluju u poduzetničkim zonama na području Zagrebačka županije su Rimac Automobili, König metali, IKEA, Designer outlet Croatia, Logistički centar Kaufland, Lagermax, Distributivno-logistički centar RALU, Bajkmont, PIP itd. | PROMO

Komentiraj