Iako je u Hrvatskoj musaka postala sinonim za složenac od krumpira i mljevenog mesa koji se završava u pećnici, zapravo je riječ o tradicionalnom grčkom jelu s malo drugačijim namirnicama.
Grčka musaka radi se s patlidžanima, mljevenim janjećim mesom, fetom i béchamelom kao završnim slojem. Sastojke možete zamijeniti po vlastitom ukusu, pa umjesto janjećeg mesa koristiti juneće ili miješano, a i feta sir možete zamijeniti vašim omiljenim.
Sastojci:
- 500gr miješanog mljevenog mesa
- 2 patlidžana
- 3 krumpira
- 3 rajčice
- 1 glavica luka
- 1 mrkva
- 1 vrhnje
- sir po izboru
- 1dl mlijeka
Priprema:
Isjeckajte luk pa ga pirjajte s uljem i vodom. Dodajte meso i nastavite pirjati.
Kad meso promijeni boju, dodajte začine, još malo ostavite na vatri.
Krumpir i mrkvu ogulite i nasjeckajte na ploške, a patlidžan na kockice.
U tavi zagrijte ulje pa prepržite kockice patlidžana.
U nauljenu posudu za pečenje naslažite red krumpira, preko njega red patlidžana i mrkve.
Istresite meso, pa preko njega posložite patlidžan i krumpir. Sve začinite po ukusu, pa posložite kriške rajčice.
Umutite vrhnje, sir i mlijeko pa sve zalijte i stavite da se peče na 200 stupnjeva dok ne porumeni, od sat do sat i pol, ovisno od pećnice i količine.
Komentari