Ukusno i zdravo: Tradicionalna grčka musaka

Autor:

26.08.2011., Belica - U sklopu 11. festivala krumpira otvorena je izlozba, a posjetitelji su degustirali i jela od krumpira. Musaka od krumpira. rPhoto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Iako je u Hrvatskoj musaka postala sinonim za složenac od krumpira i mljevenog mesa koji se završava u pećnici, zapravo je riječ o tradicionalnom grčkom jelu s malo drugačijim namirnicama.

Grčka musaka radi se s patlidžanima, mljevenim janjećim mesom, fetom i béchamelom kao završnim slojem. Sastojke možete zamijeniti po vlastitom ukusu, pa umjesto janjećeg mesa koristiti juneće ili miješano, a i feta sir možete zamijeniti vašim omiljenim.

Sastojci:

  • 500gr miješanog mljevenog mesa
  • 2 patlidžana
  • 3 krumpira
  • 3 rajčice
  • 1 glavica luka
  • 1 mrkva
  • 1 vrhnje
  • sir po izboru
  • 1dl mlijeka

Priprema:

Isjeckajte luk pa ga pirjajte s uljem i vodom. Dodajte meso i nastavite pirjati.

Kad meso promijeni boju, dodajte začine, još malo ostavite na vatri.

Krumpir i mrkvu ogulite i nasjeckajte na ploške, a patlidžan na kockice.

U tavi zagrijte ulje pa prepržite kockice patlidžana.

U nauljenu posudu za pečenje naslažite red krumpira, preko njega red patlidžana i mrkve.

Istresite meso, pa preko njega posložite patlidžan i krumpir. Sve začinite po ukusu, pa posložite kriške rajčice.

Umutite vrhnje, sir i mlijeko pa sve zalijte i stavite da se peče na 200 stupnjeva dok ne porumeni, od sat do sat i pol, ovisno od pećnice i količine.

OZNAKE: musaka

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.