Ukrajinsko veleposlanstvo oštro prosvjedovalo zbog Dnevnika HRT-a

Davor Puklavec/PIXSELL

Veleposlanstvo Ukrajine u Republici Hrvatskoj oštro je prosvjedovalo zbog ‘tehničke pogreške ili svjesne provokacije’ HRT-a u sinoćnjem Dnevniku, kada je prilikom intervjua s ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović Burić prikazana interaktivna karta na kojoj je Krim prikazan kao teritorij Rusije.

“Takvo iskrivljenje informacije smatramo neprimjerenim te izazovom teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine”, poručili su iz Veleposlanstva. Dodali su kako središnja državna televizija HRZT ne može biti u suprotnosti sa službenim stavom Republike Hrvatske, koja čvrsto podupore suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Podsjećaju i na konsolidiranbu poziciju Europske unije, Ujedinjenih naroda i ostalih međunarodnih organizacija, koje su se čvrsto izjasnili o nepriznavanju okupacije i aneksije Krima od strane Rusije.

Veleposlanstvo Ukrajine zatražilo je od HRT-a javnu ispriku zbog širenja iskrivljene informacije, te traži poduzimanja mjera s ciljem sprječavanja ponavljanja takve situacije u budućnosti.

Posted by Embassy of Ukraine to the Republic of Croatia on Monday, December 3, 2018

Komentiraj