Ukrajinski veleposlanik o MIG-ovima: Ukrajina je spremna i otkupiti ovih 12 zrakoplova od Hrvatske vojske ako će biti potrebno,

Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Ukrajinskiveleposlanik u Hrvatskoj Oleksandr Levchenko komentirao je aferu oko hrvatskih borbenih zrakoplova. Kaže da Ukrajina podupire istragu, i siguran je da će se demantirati ovaj skandal.

Podsjećamo, mediji su objavili kako Vojna policija provodi veliku istragu o remontu hrvatskih borbenih zrakoplova MiG-21 u Ukrajini zbog utvrđenih nepravilnosti te da postoji sumnja u korupciju. Uskok je u utorak potvrdio da u suradnji s vojnom policijom i policijskim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provodi izvode, odnosno kriminalističko, istraživanje remonta i nabave borbenih zrakoplova MiG-21.

“Sve nepravilnosti ćemo provjeriti, ali tko će odgovarati za nanešenu štetu ugledu Ukrajine i tvrtci koja je najbolja u remontu migova? Aerostar počne govoriti protiv ukrajinske tvrtke, okej, mi ćemo to provjeriti, pobili smo ih i prije dvije godine, ali tko će namiriti štetu našem ugledu?”, rekao je za N1.

Kaže da je Hrvatsku manje od 14 milijuna eura koštalo 12 zrakoplova, i da je to nevjerojatno povoljna cijena za takve zrakoplove.

“Premijer je jučer bio u Svetoj Nedelji i gledao auto od milijun eura, svaki zrakoplov parira američkom F16, a jedan F16 je skuplji od ovog projekta više puta”, isporedio je cijenu zrakoplova s automobilom, aludirajući na posjet premijera Tihomira Oreškovića Rimac Automobilima.

“Možete li zamisliti koliko je dobro prošla hrvatska država?”, kaže Levchenko.

“Ukrajina spremna otkupiti zrakoplove ako bude trebalo”

“12 aviona za 14 milijuna. Ugovor je za RH bio jeftiniji za 5 milijuna eura od druge opcije. Oni su živčani jer im nismo dali maznuti tih 5 milijuna eura od Hrvatske. Ako netko utvrdi da treba, popravit ćemo ih, to za sada nitko nije utvrdio”, kaže Levchenko.

“Oni lete, borbeni su, jeftini i modernizirani. Zrakoplovstvo je skupo, a ovaj projekt je relativno jeftin.” Ukrajina je spremna i otkupiti ovih 12 zrakoplova od Hrvatske vojske ako će biti potrebno, rekao je gostujući u Novom danu.

“Nama je u ratu bilo koje oružje dobrodošlo. Mi branimo svoju neovisnost”, rekao je.

“Nas nitko nije zvao, ovo sve je za nas iznenađujuće. Ako treba nekog pozvati, svi smo tu, u zračnoj luci su uvijek predstavnici naše tvrtke, sve ide kako je išlo”, kaže Levchenko koji nije htio komentirati ima li političke motivacije u ovoj priči.

Komentiraj