EPA/ALEXANDER ERMOCHENKO

Ukrajinski predsjednik kaže da Trump podupire razmještanje UN-a uz granicu s Rusijom

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je u petak da je američki predsjednik Donald Trump podupro razmještanja UN-ovih mirovnih snaga na pobunjenom istoku Ukrajine i uz cijelu granicu s Rusijom.

Nakon susreta s Trumpom u New Yorku, Porošenko je izjavio: “Izuzetno sam zadovoljan dosad neviđenom razinom suradnje između Ukrajine i SAD-a”.

Istaknuo je da je Trump podupro razmještanje plavih kaciga “uključujući i na nekontroliranom dijelu rusko-ukrajinske granice što bi spriječilo mogućnost ulaska ruskih vojnika i opreme”.

I ruski predsjednik Vladimir Putin je ovoga mjeseca dao naslutiti da će UN-ove snage biti raspoređene na istoku Ukrajine.

No, Moskva je odbacila ukrajinski prijedlog da Rusi ne sudjeluju u toj misiji koju Kijev želi na dijelu granice s Rusijom koji je izvan njegove kontrole.

Rusija je u utorak tražila od Vijeća sigurnosti UN-a da dopusti raspoređivanje lako naoružane vojne misije na istoku Ukrajine, ali jedino za zaštitu promatrača OESS-a u tom području, gdje je u sukobu od travnja 2014. poginulo više od 10.000 osoba.

Oko 600 promatrača Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) kontrolira poštivanje mirovnih sporazuma u Ukrajini.

Komentiraj