Ukrajinski filmovi u Kino mreži od srpnja

Početkom srpnja u Kino mreži počinje prikazivanje ukrajinskih filmova po izboru Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), a posjetitelji nezavisnih kina diljem Hrvatske imat će priliku pogledati tri ukrajinska klasika te tri naslova iz suvremene produkcije.

Program će se održavati do rujna u više od 20 kina članova Kino mreže. U suradnji s Nacionalnim centrom Oleksandr Dovženko hrvatskoj publici će se predstaviti tri ukrajinska klasika: “Čovjek s filmskom kamerom” iz 1929., “Operacija Miraz” iz 1961. i “Sjene zaboravljenih predaka” iz 1965. godine. Ta su remek-djela ukrajinske kinematografije, ističe HAVC, izvrsne polazišne točke za upoznavanje s ukrajinskom filmskom kulturom.

“Čovjek s filmskom kamerom” primjer je avangardnog filma ’20-ih godina prošloga stoljeća. U filmu snimanom u Kijevu, Odesi, Harkovu i Moskvi, Vertov je implementirao eksperimente koje je prikupljao dugi niz godina, kao i najnovija teorijska dostignuća u snimanju i montaži.

Film Viktora Ivanova “Operacija Miraz”, ističe se, ključan je za razumijevanje specifičnog ukrajinskog smisla za humor i zanimljivo je promatrati njegovu klasičnu temu iz postkolonijalne perspektive, a epski film “Sjene zaboravljenih predaka” Sergeja Josifoviča Paradžanova autentičan je i izvanredan primjer takozvanog ukrajinskog poetskog filma, to jest, novog vala ’60-ih.

Izbor suvremenih naslova uključuje film “Zemlja je plava kao naranča” (2020.) Irine Tsilik, koji je 2021. godine proglašen najboljim ukrajinskim dokumentarnim filmom, a među mnoštvom svjetskih nagrada, u Hrvatskoj je na ZagrebDoxu 2021. proglašen najboljim u kategoriji Movies That Matter. Protagonisti filma su majka i njezina djeca koji žive na području ratnoga Donbasa i pokušavaju zadržati privid normalnoga života.

U programu su i dva igrana naslova – “Pleme” Miroslava Slabošpitskija, nagrađen 2014. glavnom nagradom u sekciji Tjedan kritike festivala u Cannesu, te “Stop – Zemlja”, tinejdžerska drama o odrastanju iz 2021. nagrađena Kristalnim medvjedom za najbolji film u programu Generacija 14plus Berlinala.

Poseban partner programa Filmski boršč je ukrajinski Nacionalni centar Oleksandr Dovženko, a program ima i humanitarni karakter i može se donirati za rad Centra, a posjetitelji će moći sudjelovati u humanitarnoj kampanji.

Program počinje u rujnu, no u pojedinim kinima će se odvijati kroz kolovoz i rujan.

Komentiraj