Novi konzervativni poljski predsjednik Andrzej Duda predložio je ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku da “proširi” mirovne pregovore u kojima sudjeluju Ukrajina, Rusija, Njemačka i Francuska, rekao je u subotu u razgovoru za poljski javni radio.

Duda, koji je preuzeo dužnost 6. kolovoza, u petak je razgovarao telefonom s Porošenkom koji ga je nazvao i čestitao mu na stupanju na dužnost, navodi se u priopćenju ureda poljskog predsjednika.

“Rekao mi je (Porošenko) kako bi htio da se Poljska zauzme za poljsku stvar. Odgovorio sam mu da smo spremni na to”, rekao je Duda.

“Po mome mišljenju, koje sam odmah na početku prenio Porošenku, mirovne pregovore treba početi u proširenom sastavu, što se tiče sudjelovanja zemalja. Predložit ću da to budu najmoćnije europske zemlje, pa tako i one koje graniče s Ukrajinom”, dodao je.

Duda je ipak napomenuo da bi htio “opširnije” razgovarati o tome s predsjednikom Porošenkom.

“Moramo se sastati i naši suradnici pripremaju susret kako bismo se dogovorili o pojedinostima”, kazao je.

Proruski separatisti su odmah reagirali na izjave poljskog predsjednika.

“Porast broja zemalja sudionica u mirovnim pregovorima u Minsku (…) samo će otežati stanje”, rekao je u subotu čelnik samoproglašene donecke republike a prenijela je ruska novinska agencija Interfaks.

“Zato ćemo spriječiti takve inicijative”, rekao je Denis Pušilin, predstavnik donecke republike na pregovorima u bjeloruskoj prijestolnici.

U sukobu na istoku Ukrajine poginulo je više od 6800 ljudi od njegova početka u travnju 2014.

Ukrajina strahuje od nove separatističke ofenzive kako se približava 24. kolovoza, dan kada je ta bivša sovjetska republika proglasila neovisnost.

Komentiraj