Ukrajina zatvorila dio ključnog plinovoda za Europu. Rusija odmah reagirala

Ukrajinski operator sustava za prijenos plina GTSOU objavio je u utorak da će zbog više sile od 11. svibnja obustaviti prijenos ruskog plina preko ulazne točke Sohranivke, jedne od dviju ključnih točki za opskrbu Europe ruskim plinom.

GTSOU je objavio da ne može nastaviti s radom na kompresorskoj stanici Novopskov zbog “miješanja okupatorskih snaga u tehničke procese”.

Kompresorska stanica Novopskov u regiji Luhansk na istoku Ukrajine pala je u ruske ruke nedugo nakon početka invazije.

Reakcija Rusije

Kompresorska stanica Novopskov u regiji Luhansk na istoku Ukrajine pala je u ruske ruke nedugo nakon početka invazije. To je prva kompresorska stanica u Luhansku, tranzitnoj ruti za oko 32.6 milijuna prostornih metara plina na dan, što je trećina ruskog plina koji se prenosi u Europu preko Ukrajine.

“Kako bi se u cijelosti ispunile tranzitne obveze prema europskim partnerima i u skladu s ugovorom, moguće je privremeno prebaciti nedostupne kapacitete s fizičke interkonekcijske točke Sohranivke na fizičku interkonekcijsku točku Sudžu koja se nalazi na području koje nadzire Ukrajina”, priopćio je GTSOU.

Ruski Gazprom je odmah reagirao i rekao kako su ih Ukrajinci obavijestili o prekidu te navode kako je “tehnički nemoguće” prebaciti sav protok plina prema drugoj tranzitnoj točki, prenosi Index.

UŽIVO: Ukrajina vratila nekoliko sela kod Harkiva, najavili zatvaranje dijela ključnog plinovoda za Europu

Komentiraj

nacional banner
nacional banner