epa

UKRAJINA "Uhvatili smo ruski tim za likvidacije"

Ukrajinska obavještajna služba SBU rekla je u srijedu da je uhvatila tim ruske obavještajne službe za likvidaciju odgovoran za pokušaj ubojstva ukrajinskoga vojnog obavještajca uoči utrke za predsjedničke izbore u nedjelju.
Pitanje kakav stav imati prema Rusiji, koja je anektirala Krim 2014. i podržava proruske separatiste u istočnoj Ukrajini, važno je uoči glasanja, a sadašnji predsjednik Petro Porošenko postavlja se kao vrhovni zapovjednik koji treba obraniti zemlju.
Vasil Hritsak (foto), čelnik SBU-a, glavne obavještajne agencije, rekao je na konferenciji za novinare u Kijevu da je sedam pripadnika ruske skupine pritvoreno i i optuženo a da je osma osoba pritvorena u srijedu ujutro.
Dva pripadnika grupe su ruski državljani, rekao je Anatoli Matios, ukrajinski vojni tužitelj, opisujući ih kao pripadnike ruske vojno-obavještajne agencije GRU. Ostalih šest su Ukrajinci.
SBU je ranije objavio da uhvaćena skupina pripada ruskim agencijama. “Pritvorene osobe uključene su u pokušaj ubojstva jednog zaposlenika obavještajne službe ukrajinskoga ministarstva obrane …u Kijevu u travnju”, rekao je Matios te dodao da je skupina postavila bombu pored zaposlenikova automobila koja je prerano eksplodirala te teško ozlijedila jednoga od optuženih.
SBU je objavio video snimku toga incidenta na kojoj se vidi kako muškarac postavlja bombu ispod automobila prije velike eksplozije.
Video prikazuje muškarca na bolničkom krevetu kojemu nedostaje dio desne ruke i koji govori da je Rus rođen u Moskvi.

Komentiraj